Български лекари приложиха нова технология в гръбначната хирургия. Те оперираха млада жена под ръководството на германски специалист. Професорът от клиниката в Кобленц Франсис Килиан всъщност е роден в България, отбелязва NOVA.

Уникална за света операция спасила българин (ВИДЕО)

Продължителна болка в гръбнака и изтръпване на крайниците карат 28-годишната Евгения да потърси лекарска помощ след раждането на детето си. И разбира, че от години е със счупен прешлен. За да живее нормално, е нужна операция, а лекарите решават да приложат нова технология.


Медицински оскар за млад лекар заради уникална операция на дете

"Новото е система, която е развита в Швейцария и която дава възможност с малко инструменти да се стабилизира гръбначният стълб. По този начин рискът за пациента, времето на операцията се съкращава", казва професор Килиан.
Той идва от Германия специално за операцията. Често консултира свои колеги в България. Роден е в София, но на 17 години заминава за Германия със семейството си.


Български лекари спасиха мъж с уникална операция

"Много е емоционално за мен да съм тук. Аз съм наистина възхитен да видя как е напреднала медицината в България, като я сравнявам с нивото й преди 20 години. Нивото на операциите е почти същото като това, което имаме в Германия", коментира проф. Килиан.

За разлика от тежките операции преди 15-20 години сега интервенциите на гръбнака у нас традиционно се правят с минимална хирургична намеса, а пациентите се възстановяват за дни. С новата технология, приложена при Евгения обаче, операцията става още по-лека.


У нас изградиха и трансплантираха трахея (ВИДЕО)

Лекарите казват, че младата жена ще се възстанови много по-бързо в първите дни след операцията, а нивото на болка и неприятни усещания след операцията ще са на значително по-ниско ниво.
 
Самата Евгения, която по-малко от 24 часа след операцията, вече е на крака и казва, че се чувства добре.
nova.bg