СЕМ стартира обсъждане на процедурата за избор на генерален директор на БНТ
СЕМ стартира обсъждане на процедурата за избор на генерален директор на БНТ / Sofia Photo Agency, архив

На своето заседание днес членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) приеха единодушно началото на широко обществено обсъждане на процедура по избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), съобщава на сайта си регулаторът.

Управителните съвети на обществените медии - с безсрочен мандат

Новият регламент на правилата за конкурса включва обществено обсъждане на проект за правила по избора, които са резултат от сътрудничество между СЕМ, Европейския съюз за радио и телевизия и утвърдени български експерти по медийно право; приемане на новите правила, които ще се отнасят и до следващия избор на генерален директор на Българското национално радио (БНР); провеждане на конкурс за генерален директор на БНТ.

СЕМ се надява на активност за участие в обсъждането както на отделни граждани, така и на професионалните среди. Мнения се очакват до 17.00 ч. на 9 септември 2016 г.

Заедно с процедурата, медийните надзорници биха се радвали да се получат и отговори на три важни за подбора на кандидатите въпроса, които не са намерили отражение в Закона за радиото и телевизията.