С огнено шоу закриха „Балон фиеста в Разлог
С огнено шоу закриха „Балон фиеста в Разлог / снимки: Община Разлог

С уникално за България огнено шоу завърши тридневната „Балон фиеста Разлог 2012". Огнените езици на горелките на пет балонени коша се показваха на импулси в ритъма на рок музика. Зрелищното събитие успя да събере стотици на площада в Разлог. 4-5 метрови огнените пламъци от горелките играеха своя танц в небето над централния площада на Разлог под звуците на AC/DC, Roxette, Scorpions, Queen и други рок банди. Всички екипажи работеха като добре смазана машина. Пилотите на топловъздушни балони показаха работата на горелките по един различен начин, а координацията и тренировките дадоха своя резултат. В такт, под команда, като едно цяло огънят бълваше от горелките. Специалното огнено шоу с балони бе придружено от фоерверки, които озариха площада на планинския град. С това бе сложен финала на „Балон фиеста Разлог 2012".

„Заедно с моя екип правим всичко възможно, за да бъде Разлог на туристическата карта на Европа. Смятам, че сме на прав път, за да продължим да се развиваме като туристическа дестинация. Длъжни сме да уловим мига, защото тук е чудесно за туризъм. Никак не е лесно да се организира подобно атрактивно събитие като "Балон Фиеста Разлог 2012", каза кметът инж. Красимир Герчев.

„Полетът на балони е наслада за окото, а подобно огненото шоу не може да се види на друго място в Българи. Всички пилоти са много опитни, сигурен бях, че ще има адреналин в големи количества за публиката.", коментира Момчил Риладжиев, ръководител полети на "Балон фиеста Разлог 2012".

Събитието започна на 19 януари с групов полет на шест топловъздушни балони. 30 от най-добрите украински пилоти на бойни изтребители, представители на Федерацията по въздухоплаване на Украйна, пропътуваха 1 700 км, за да летят с топловъздушни балони над Разлог. Единствената лицензирана жена-пилот на балон в България Орлина Аспарухова също се включва в приключението, наречено „Балон фиеста Разлог 2012". Десетки жители и гости на Разлог полетяха на 30-40 м височина с топловъздушни балони по време на привързаните издигания от площадки в Разлог и село Баня.

За безопасността на екипажите и на публика бяха взети строги предпазни мерки. Осигурени бяха 2 хеликоптера в готовност да излетят при нужда, екипи от службите на полицията, пожарната и спешния медицински център в Разлог присъстваха на всички мероприятия от програмата на балонения фест. В готовност да реагират при нужда бяха и спасителите от планинската спасителна служба.