Радосвет Радев получи награда от БАН
Радосвет Радев получи награда от БАН / Dariknews.bg
Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров
76802
Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров
  • Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров

Почетният отличителен знак на председателя на БАН Стефан Воденичаров бе връчен на изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев.

Това стана на тържествена церемония в академията.

Наградата се дава за приноса на Българското национално Дарик радио в отразяването на проблемите и постиженията на БАН, за утвърждаването на академията като научен, духовен и експертен център. Наградата се връчва и във връзка с 145 годишнината от създаването на Академията.

На тържествената церемония присъстваха и изтъкнати представители на академичната общност, между които академиците Антон Дончев, Благовест Сендов, Никола Съботинов.

На церемонията бе изразено съвместното желание и подкрепа от страна на Дарик радио за обновяването на паметната плоча в румънският град Браила, на мястото, където през далечната 1869 година е създадено Българското книжовно дружество, предшественик на БАН.

Носители на отличителния знак на академията са още генералният директор на БНТ Вяра Анкова, генералния директор на БНР Радослав Янкулов, генералния директор на БТА Максими Минчев и кмета на София Йорданка Фандъкова.

За Дарик радио председателят на БАН академик Воденичаров каза:

Дарик радио беше първото радио, което в ефира на България даде възможност да се покаже какво представлява БАН. В продължение на много седмици всяка събота в най-слушаното предаване по един от представителите на академията имаше минимум половин час време да говори за постиженията на БАН в най-различни области на науката. Благодарим на радиото за това, което направи за БАН, при това точно за 145 годишнината! Това беше най-добрият подарък за БАН".