Провеждат кампания „Как да живеем с диабет” в 29 града у нас
Провеждат кампания „Как да живеем с диабет” в 29 града у нас / снимка: БГНЕС, архив
Провеждат кампания „Как да живеем с диабет” в 29 града у нас
53525
Провеждат кампания „Как да живеем с диабет” в 29 града у нас
  • Провеждат кампания „Как да живеем с диабет” в 29 града у нас

Работата в сферата на хроничните заболявания е приоритет за Министерството на здравеопазването. Това заяви заместник-здравният министър Десислава Димитрова по време на представянето на кампанията „Как да живеем с диабет! Как да понижим гликирания хемоглобин!". Кампанията ще се проведе в 29 български града за период от една година, като цели повишаване информираността за диабета сред засегнатото население. Инициативата ще се провежда под формата на теоретични и практически обучения за деца и възрастни болни от диабет, всяка събота и неделя до май 2013 година.

Заместник-министър Димитрова заяви, че от няколко месеца Министерството на здравеопазването, съвместно със Световната здравна организация, разработва проект за Национална програма за незаразните болести, като от края на юни ще започне и обществено обсъждане по темата: „Тази програма обединява четирите основни рискови фактора и трите основни незаразни заболявания. Вече имахме честта да я представим на форум в Копенхаген и беше много добре приветствана от другите държави, които искат да заимстват нашия опит в разработването на тази програма".

Обучителната кампания „Как да живеем с диабет" е насочена към пациентите до 18-годишна възраст с диабет тип 1 и тези над 18 с диабет тип 2. Обучителните групи във всеки град ще обхващат минимум по 20-30 деца и 70 възрастни. Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет каза: „Детските ендокринолози не са във всичките населени места, които сме посочили, те са достатъчно малко и ще обикалят с нас, а за възрастните - еднокринолози по места".

В България болните от диабет надхвърлят 400 000, над 3000 от тях са деца. Ендокринолозите, които се грижат за диабетноболните под 18 години у нас, са само 20.