Лентата на Драган Белогърлич спечели наградата на публиката от Филмовия фестивал в Сараево
Новият филм на сръбския режисьор Драган Белогърлич "Пазителите на формулата" спечели гласовете на публиката на току-що приключилия Филмов фестивал в Сараево. Голям брой зрители, посетили регионалната премиера миналата седмица, наградиха екипа на продукцията с няколкоминутни аплодисменти.

Преди да пристигне в Сараево, "Пазителите на формулата" спечели две престижни награди "Зелен леопард" на фестивала в Локарно в началото на август, за филм с най-впечатляващо послание и престижната награда на онлайн изданието на списание Variety.

Абсолютен триумф на филма „Пазителите на формулата“ в Локарно

По червения килим в Сараево премина екипът, начело с режисьора Драган Белогърлич, известните френски актьори Алексис Манентие и Оливие Бартелеми, както и местните актьори Раша Буквич, младите актьори Йован Йованович, Алиса Радакович, Огнен Мичович и Мая Чампар.

Кадър от филма Пазителите на формулата
Александър Летич

Филмовият разказ говори за човечност и съпричастност и е посветен на скритата в продължение на десетилетия истинска история на инцидента във Винча през 1958 г. Той е базирана на книгата на проф. Горан Милашинович "Случаят Винча". Сценарист на „Пазители на формулата“ е Вук Ръшумович, а съавтори на сценария са Огнен Свиличич и Драган Белогърлич. Авторският екип, ръководен от Белогърлич като режисьор, включва оператора Иван Костич, монтажиста Милена Предич, сценографите Йелена Сопич и Йована Цветкович, художника на костюмите Марина Вукасович Меденица и композитора Александър Ранджелович. Изпълнителен продуцент на проекта е Горан Белогърлич.

Кадър от филма Пазителите на формулата
Александър Летич

Зад оригиналния проект стоят продуцентските компании CobraFilm и United Media, с подкрепата на Euroimages, Creative Europe Media, Министерството на културата на Република Сърбия, както и филмовите центрове на Сърбия, Черна гора, Словения и Северна Македония. Филмът се разпространява от компанията Art Vista.