Почина Демис Русос
Почина Демис Русос / снимка: Guliver/Getty Images

Гръцкият певец Демис Русос почина през уикенда в частна болница в Атина, съобщиха ТАСС и Франс прес.

След като отдавна бе настанен в клиника "Игия" в гръцката столица, той почина на 68-годишна възраст, се казва в комюнике на болничното заведение.

Демис Русос, чието истинско име е Артемиос Вентурис Русос, напоследък живееше както в Гърция, така и във Франция. Роден е през 1946 г. в Александрия, Египет, в семейство с гръцки произход. Майка му била певица, а баща му - изпълнител на класическа китара. Демис се научил да свири на китара, но също на тромпет, контрабас и пиано. Той е член на групите "We Five" и "Idols" през 60-те години на миналия век, преди да стане вокалист на "Aphrodite's childs". Отличава се с особения тембър и силата на гласа си. От 1971 г. започва соло кариера и от албумите му са продадени милиони копия. Последният му албум е издаден през 2009 г.

Кариерата му излиза извън рамките на забавната музика и е в традицията на "музиката на света". Той пее както на гръцки, така и на английски, испански и френски език. Прочува се като член на "Aphrodite's childs" с песента "Rain and Tears", която е плод на сътрудничеството му с Вангелис Папатанасиу, станал впоследствие един от известните автори на филмова музика.

Първата му песен като соло изпълнител - "We Shall Dance" оглавява много класации. През 70-те и 80-те записва редица хитове, сред които "Good-bye My Love, Good-bye" (1973), "My Only Fascination" (1974), "Mourir aupres de mon amour" (1977). Той е лесно разпознаваем и заради многоцветното си сценично облекло. Преди няколко години Демис Русос се оттегли от музикалната сцена. През септември 2013 г. той стана кавалер на Ордена на почетния легион.

Източник: БТА