Площадка за шах откриха в Морската градина в Бургас
Площадка за шах откриха в Морската градина в Бургас / снимка: БГНЕС
Първата в Бургас площадка за детски фигуративен шах беше открита днес в Морската градина. До кафе “Чадъра” всеки желаещ може да изиграе партия шах. Фигурите ще останат в парка до края на лятото.

Идеята е за оригиналната площадка е на Шахматен клуб "Бургас”, който с откриването й даде старт на "Шахматно лято’08”. Официалният повод за откриването на площадката са огромните успехи, които бургаският детски отбор по шах спечели от началото на лятото. Три бургазлийчета – Виктор Атанасов, Валентин Вълев и Петър Тодоров, заедно с плевенчанката Симонета Иванова, станаха носители на първата за България световна отборна титла до 12 години на Световното училищно първенство, провело се през юли в Пардубице, Чехия. Трите момчета, заедно със съотборника си Даниел Вълчев спечелиха и европейската отборна титла от Ученическото европейско първенство във Варна през юни, а преди дни станаха и републикански шампиони в същата възрастова група.

За успехите в представянето на града и страната шампионите бяха наградени с грамоти от заместник-кмета по култура в община Бургас Йорданка Ананиева и с парични суми от шахматен клуб “Бургас”. За да популяризират шаха сред децата от клуба предвиждат от есента да въведат извънучебни занимания по шах в няколко бургаски училища. Идеята е след часовете треньор на място да обучава децата в тънкостите на играта.

Други новини от Бургас