/ Студентски клуб на политолога
Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще проведат публична дискусия на тема “Ролята на политическото слово на държавния глава”. Поводът е встъпването в длъжност на държавния глава Румен Радев, както и събитията през изминалата година. Организатор е Студентски клуб на политолога към Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Събитието ще се проведе на 20.01.2022 година, от 16:00 часа в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Събитието ще бъде достъпно за всички заинтересовани по темата като пълният капацитет на залата е 300 души, а зрителите ще бъдат допускани след проверка на зелен сертификат за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус.

С оглед на създалата се политическа обстановка в страната и нуждата от диалог, от Студентски клуб на политолога са на мнение, че дискусията за темата за политическото слово е необходима за пълноценното разбиране на президентската институция като цяло, тъй като държавният глава на България разполага с ясно фиксирана конституционна норма на институционална комуникация.

Организаторите са на мнение, че в контекста на президентската институция, така заложените конституционни текстове придобиват плътност посредством личността на президента. Като се има предвид, че всеки президент притежава строга индивидуалност и собствен подход към политическото слово, покана за участие в дискусията е отправена към президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017).

Модератор на дискусията ще бъде д-р Димитър Ганев - преподавател в катедра “Политология” към Софийски университет “Св. Климент Охридски” и съосновател на изследователски център “Тренд”.

Поради широкия интерес и ограничението на места е необходимо предварително записване тук.

Студентски клуб на политолога (СКП) е учреден на 28.03.2008 г. като доброволческа организация на младежи, изучаващи политология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Част от целите на организацията са свързани със стремежа за получаване на по-добра квалификация по теми, свързани със специалността. В рамките на тяхната дейност реализират общественополезни проекти и инициативи, научно-образователни и научно-приложни програми, форуми и други формати по проблеми, свързани с политологията.