Писателят Едмон дьо Гонкур, на когото е наречена наградата
Писателят Едмон дьо Гонкур, на когото е наречена наградата / iStock/Getty Images
Романистът Жан-Пол Дюбоа спечели литературната награда "Гонкур", която е най-престижната във франкофонския свят, с книгата си "Всички хора не живеят по един и същ начин в света", предаде Франс прес. Става въпрос е разтърсваща и носталгична книга за изгубено щастие.
 
69-годишният Дюбоа, който е родом от Тулуза, спечели литературната награда "Фемина" през 2004 г. с книгата си "Един френски живот". От около 30 години творчеството на дискретния и популярен писател привлича вниманието с деликатността си и дълбоката си хуманност. "Това е възхитително и донякъде звучи нереално", каза Дюбоа.
 
Литературната награда "Рьонодо" пък бе присъдена на Силвен Тесон за "Снежната пантера". "Ако романите на Дюбоа бяха преведени на английски език, статутът му във Франция щеше да е сравним с този на Джон Ървинг и Уилям Бойд", заяви президентът на академията "Гонкур" Бернар Пиво.
 
Двадесет и вторият роман на Дюбоа описва историята на Пол Хансен, който от две години е пъхнат зад решетките в затвор в Монреал. Хансън е повествователят, който разказва как се е стигнало дотам да лежи в една и съща килия заедно с член на организацията "Хелс ейнджълс", почувствал се "тероризиран" от мишки и ножиците на коафьор. Хансън е с благ нрав и доброжелателен.
 
В края на романа читателите ще разберат защо е попаднал зад решетките. Междувременно ще излязат на преден план спомени за изгубено щастие. Онова, което разказва Дюбоа, е историята на един свят, който е на път да изчезне и да бъде заменен с друг, в който доминират неправдата и презреннието.
БТА