/ iStock/Getty Images
"Имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири. Дишаше, но имаше нужда от детоксикация. Ако спешният екип се заеме с нея, трябва да изминат поне два часа, в което линейката да не е на разположение за друг случай“, обясни Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България. 

Самонадеяност, липса на инстинкт за самосъхранение, занемарена профилактика стоят в основата на голяма част от спешните случаи през изминалия летен сезон, съобщи "24 часа". Това показва статистиката на Съюза на парамедиците в България, обобщена от впечатленията на членовете им в спешните екипи в курортите. Недостигът на екипи по морето става все по-сериозен и въпреки прерязаната лента на новия спешен център в Приморско, Бургаска област, той така и не заработи поради липса на персонал, съобщават от Съюза на парамедиците в България.

Сред инцидентите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При голяма част от тях причината е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след употреба на алкохол, както и през нощта. Чест повод за спешни повиквания е занемарената профилактика на хронични заболявания и неглижирането им.

„Има хора, които считат, че след като са на почивка, трябва да си спрат лекарствата, за да не им пречат на приема на алкохол. Пият „като за последно“ и то наистина става за последно. Други, които трябва да се пазят от слънце и прекомерна горещина, правят точно обратното – прекарват на плажа цял ден. Трети се топят в гореща кал и луга, а имат венозна недостатъчност и това са процедури, които са им коренно противопоказани и за съжаление имахме случай с фатален край“, посочва Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Ненавременното търсене на медицинска помощ от пациентите е голям проблем. Изпращат ме на адрес при жена с коремна болка, която продължава 3-4 дни. На място установявам артериална хипертония с кръвно налягане 240/120 и със задух. Електрокардиограмата показа обширен инфаркт, поставих венозен път, включих кислород, дадох необходимите медикаменти и успях да я стабилизирам докато стигнем до болница“, разказва Невена Костова, зам.-председател на Съюза на парамедиците в България, четвърта степен парамедик и един от специалистите с най-дълъг стаж, работещи самостоятелно в ЦСМП.
24 часа