Папата отслужи литургия по случай Велики четвъртък
Папата отслужи литургия по случай Велики четвъртък / снимка: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети отслужи литургия по случай Велики четвъртък, предадоха Франс прес и ДПА.

На месата в базиликата "Свети Йоан Латерански" в Рим главата на Римокатолическата църква изми, в съответствие с традицията, краката на 12 свещеници от италианската столица. Така той наподоби действията на Исус Христос, който измива краката на 12-имата си ученици на Тайната вечеря, преди да бъде задържан и разпънат на кръст.

Папата, който навършва 85 години на 16 април, прикани католиците да коленичат пред Бог, за да се молят. През (Страстната седмица)"Исус се е молил на колене. Християните, чрез своето коленичене, влизат в молитвата на Исус на Маслинения хълм. Пред заплахата на силата на злото, те, защото са коленичили, са изправени пред света", каза Бенедикт Шестнайсети.

Светият отец наблегна на темата за подчинението на Бога, отбелязва БТА. "Когато човекът се надига срещу Господ, той се надига срещу своята собствена истина и, вследствие на това, не става свободен, а се отчуждава от самия себе си", подчерта той.

85-годишният папа изглеждаше отслабнал на литургията, която отслужи седмица след своята обиколка в Мексико и Куба, отбелязва АФП. С церемониите в четвъртък, които продължиха общо четири часа, за главата на Римокатолическата църква започна изтощителен "маратон", който ще продължи до неделя, когато католиците (наред с протестантите) посрещат Великден.