Откриха напълно запазена тракийска колесница
Откриха напълно запазена тракийска колесница / netinfo
Напълно запазена тракийска колесница откри новозагорският археолог Веселин Игнатов край надгробна могила. „Иманяри са започнали да копаят, а ние започнахме проучвания”, каза пред Дарик Красимир Велков, директор на новозагорския Исторически музей.

Колесницата е двуколка с меко окачване, навръшници от тежък бронз с форма на орлови глави и сгъваемо желязно столче, за да сяда водачът й. Тя включва три коня – два впрегатни и един ездитен. Находката край Нова Загора е с предполагаема датировка от 2 век.

Уникалното в случая е, че за пръв път се разкопава колесница, която няма външни посегателства, открити са всички метални части, тъй като дървените са изгнили, и имаме възможност да установим точните размери и как е била поставена в надгробната могила”, каза директорът на новозагорския музей. Обикновено досега археолозите са откривали разпръснати части от колесници, тъй като са били изпреварвани от иманярите. Според Велков вероятно ще бъде разкрита и втора колесница, но проучванията все още продължават.

През 2004 година край новозагорското село Съдиево бе открита сравнително запазена тракийска колесница в надгробна могила. Същата година бе открита колесница и край Кортен. Искаме да направим музей на Тракийската колесница край Съдиево, тъй като находките са много интересни, допълни Велков.

Други новини от Сливен