Отделят 1 млн. лв. за реконструкция на база „Алеко
Отделят 1 млн. лв. за реконструкция на база „Алеко / снимка: БГНЕС

1 000 000 лева са отделени за реконструкция на спасителна база „Алеко", заяви Христо Григоров, председател на Българския червен кръст. По думите му това е символичен подарък за Планинската спасителна служба, която празнува 75 години от създаването си. В момента има три основни опасности в планината, допълни инженер Пенчо Бабукчиев. Това са лавините, измръзването и изгубването. В момента 108 души работят за софийския отряд, като само 8 са на щат, а останалите са доброволци, 18 пък са спасителните кучета на територията на цялата страна, каза още той.

В последните две години са зачестили акциите на изгубени големи групи в планините от по 40-50 човека, каза още инж. Бабукчиев и добави:

„Голямата група създава предпоставки за нещастие. Настъпва разкъсване на групата при мъгла, при силна буря, виелица – става вече неконтролируемо, водачът не е в състояние да обхване групата”.

Според Бабукчиев оптималният брой на група хора в планината не трябва да наброява повече от 10 души. По думите му освен добрата екипировка от топли дрехи има и два уреда, с които непременно трябва да се сдобие всеки планинар, за да избегне инциденти.

„GPS уреда – това е уред за навигация, даване данни за точката, в която се намира човек и ако наистина търпи някакво бедствие, може да съобщи координатите си за помощ. Другият уред, който също е необходим, това е лавинният уред, който помага за търсене на затрупан и за подаване на сигнал, ако той е в мен и аз съм затрупан от лавина. Той има два режима на работа”, каза още Бабукчиев.

Той допълни, че е крайно време държавата да предприеме действия за осигуряване и на спасителни действия с въздушен транспорт.