Отбелязваме Световния ден на водата
Отбелязваме Световния ден на водата / снимка: Reuters, архив

Разнообразни събития под мотото „Безопасност на вода и храна” се организират в цялата страна, а поводът е Световния ден на водата - 22 март. Целта е да се привлече вниманието на повече хора към сериозните проблеми с питейната вода в световен мащаб.

По информация на ООН, 27% от градското население на планетата няма достъп до водопроводна мрежа, а четвърт от жителите или 790 милиона души са лишени от възможността да ползват канализационна система.

От 250 до 500 милиона кубически метра питейна вода ежегодно се губят във ВиК системите на градовете, заради течове и аварии.

В Световния ден на водата в повечето университети в София ще отворят врати посетителски информационни центрове.

„Ники Кънчев шоу” ще се излъчва на живо от Експо баня София като част от инициативите.

„Преди 20 години, на една голяма световна конференция в Рио де Жанейро този ден се приема за световен ден на водата. В България се чества също отдавна от различни дружества и институции. Това, което решихме да направим тази година, е да обединим всички чествания. Инициативата се казва „Международен воден мост”. Организирахме няколко информационни центрове в страната, около 15. Всеки център има собствена програма. Излъчванията от различните центрове ще се гледат на сайта на събитието. Основният център в София ще бъде в Централната софийска баня, където ще има и най-масови събития – ателиета с рисунки, подвижна лаборатория”, разказа организаторът на събитията Антоанета Салфидж.