Отбелязваме Петковден
Отбелязваме Петковден / netinfo

Стотици жители и гости на Родопите се стичат днес в храма “Света Петка” в смолянското село Фатово, за да почетат Преподобна Параскева – Света Петка Търновска. Празничната литургия оглавява Негово преосвещенство Константийският епископ Антоний в служение със свещеници от областта, съобщават от смолянската епископия.

След Богослужението за събралите се миряни ще бъде раздадена и благословена трапеза – курбан. На Света Петка вярващите се прекланят с благодарност и умиление за светия й живот. На нейно име са кръстени стотици храмове в България и извън пределите на страната, подчерта епископ Антоний.

Със своя подвиг и с неизброимите си чудеса, Света Петка Търновска заема заслужено място сред българските светци и е втората по значимост след Свети Йоан Рилски – Чудотворец. За отношението към светицата като закрилница на българския народ и държава силно впечатление прави споменаването й дори в държавни и международни актове. През 1347 година в своя известен договор с Венеция цар Иван Александър се заклева в името на Бога, на Света Богородица, на Светия Кръст и на Светата Параскева Търновска. Света Петка е най-популярната българска светица не само през ХІІІ- ХІV век, а и до ден днешен, коментира още дядо Антоний.

Своя празник отбелязват днес и три града в област Сливен. На Петковден празнуват Нова Загора, Кермен и Твърдица. Първия си храмов празник чества днес и новата църква „Света Петка" в планинското сливенско село Божевци. Православният храм бе осветен на 12 октомври тази година от Великотърновския владика Григорий, тъй като е на територията на тамошната епархия.

Идеята за построяването на църквата „Света Петка" е от 2003 г. Близо 50 000 лева са събрани от дарения, община Сливен дарява терена в центъра на селото, а община Елена – строителен материал. Жител на Божевци е подарил 14 икони, които вече са сложени в църквата. Храмът се обгрижва от отец Тодор от еленското село Марен.

Празниците на Севлиево на този ден започват рано сутрин с празнични литургии в двата православни храма в града – „Св. Пророк Илия" и „Св. Троица". И тази година Общински съвет – Севлиево ще проведе тържествено заседание пред сградата на кметската администрация. Тъй като денят е делничен, сесията ще започне след края на работния ден. По традиция присъстващите ще бъдат поздравени от кмета на общината Йордан Стойков, който ще произнесе тържествено слово. На изнесеното заседание ще бъдат връчени почетни отличия на града.

Посмъртно, със званието „Почетен гражданин на Севлиево" ще бъде удостоен дългогодишният кмет на общината и народен представител Йовко Йовков. Матьо Матев, Николай Панайотов и Йовчо Симеонов ще получат отличията „Почетен знак – Севлиево". Денят ще завърши с концерт на фолклорните ансамбли от Севлиево и Гевгелия, в края на който ще блеснат празнични илюминации.

Тържествената сесия поставя началото на богатата празнична програма, в която акцент са честванията на 140-годишнината от рождението на поетесата Мара Белчева и 20 години творчество в Севлиево на художника Николай Панайотов. Предвидени са откриване на информационен културно-туристически център, Офис за кариерно развитие и на реконструираната и модернизирана сграда на ЦДГ „Радост 1". Интересни за севлиевци и гостите им ще бъдат концертите на духовите оркестри от Истанбул, Димитровград и Севлиево, на дуета Севдалина и Валентин Спасови и поп-фолк дивата Галена. Третият празник на тиквата, театрални постановки, спортни празници, надпявания и изложби са сред останалите мероприятия, включени в панаирната програма.

Нов параклис ще бъде открит в петричкото село Дреново на празника Петковден, който чества днес Православната църква. Той носи името на Света Петка Търновска и ще бъде осветен от местния отец Иван Стоянов. 

Строежът на параклиса започва преди две години и половина като в списъка на дарителите са имената на около 20 жители, кръвно свързани с балканското селце. Света Петка се почита като закрилница на децата, жените и семейството. Според народната традиция на този ден се правят курбани за благополучие и плодородие. Предвидено е след освещаването на параклиса да бъде раздаден курбан за здраве.