Омбудсманът направи дарение на дом за деца с умствена изостаналост
Омбудсманът направи дарение на дом за деца с умствена изостаналост / netinfo

Подаръци и пакети с храна и сладкиши занесоха служители от администрацията на националния омбудсман в Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в София.

91 деца са приютени в дома с диагнози тежка и дълбока умствена изостаналост и съпътстващи заболявания – детска церебрална парализа, вродени малформации и други. 30 от тях са доведени през миналата година от закрития дом в село Джурково – всички те са в много тежко състояние.

Специалистите, работещи в дома, получиха поздравления от омбудсмана Гиньо Ганев за пълноценните здравни грижи, полагани за децата, за многообразието на образователни и обучителни мероприятия, които осъществяват, за усилията им да гарантират равноправно положение на децата.

„Ние всички сме длъжници пред вашите питомци и трябва да направим всичко възможно за превъзмогване на предразсъдъците и дискриминацията на хората с умствена изостаналост – чрез привличане на медиите като партньор, чрез прилагане на модерни образователни модели на обучение”, заяви г-н Гиньо Ганев. Той допълни, че подкрепата за децата трябва да е ежедневна, комплексна и съобразена със специфичните им потребности и степента на умствената им изостаналост.

Гостите от администрацията на омбудсмана бяха запознати с медицинските грижи, осъществявани в дома от професионален екип, с обучителния процес по специално адаптирана образователна програма за развитие на комуникативните умения, за работа в група, със занимателната трудотерапия, зимно и лятно климатолечение, грижи за непрекъсване на връзката със семейства, близки и роднини, реинтеграция в семейството и обществото.

С доброволно събрани средства служителите от администрацията на омбудсмана са закупили сушилна машина, която в най-скоро време ще предоставят на дома в София.