Нужно е да се върне доверието в институциите в България
Нужно е да се върне доверието в институциите в България / снимкa: Sofia Photo Agency

Годишният доклад на „Фрийдъм хаус” за глобалното състояние на гражданските и политическите свободи показва, че 2007 година е била една от най-лошите години за свободата в света. Данните в публикувания доклад със заглавие „Свободата по света” показват продължаваща от 2006 година тенденция към намаляване на свободите и правата на гражданите на голям брой държави.

Най-несвободни са държавите в Южна Азия, но влошаването на стандартите за свобода се отнася и до държавите от бившия Съветски съюз, в Близкия изток и Северна и Централна Африка.

В рамките на Източна Европа тенденциите към намаляване на свободата се отнасят преди всичко до Русия и държавите в Централна Азия. Според доклада останалите държави в региона, включително България, стават все по-свободни.

България е сред държавите, смятани за свободни, но в анализа за страната почти на първо място се посочва, че „независимо от положителните си постижения, страната ни трябва да отдели повече внимание на правната реформа, и на борбата с корупцията и организираната престъпност”. Според доклада България трябва да положи усилия, за да се върне общественият интерес към политиката, да се възстанови доверието на гражданите към демократичните институции, а политиката да получи нова легитимност като инструмент за социални промени. Докато по отношение на политическите права на гражданите си България има възможно най-високи оценки, оценките й за гражданските права са по-слаби.

В доклада са проучени 193 държави, 90 от които се смятат за „свободни”, в тях живеят 46 на сто от населението на планетата. 60 държави са „частично свободни” (18 на сто от световното население), а в 43 държави няма никаква свобода (36 на сто от световното население).

Най-свободните места в света са Северна Америка и Западна Европа, но новите данни показват проблеми дори в тези установени демокрации. Много от реакциите и мерките на САЩ и особено на западноевропейските държави към засилващите се потоци от имигранти представляват нарушение на свободите и демонстрират „сериозни недостатъци в демократичните системи на тези западни държави”. Допълнителни нарушения на свободите в тези държави идват като реакция към заплахата от ислямистки тероризъм и създават нови проблеми за демокрацията, пише в доклада на „Фрийдъм хаус”, цитиран от БГНЕС.