Нито един политик нямал заслуга за свободата на медиците
Нито един политик нямал заслуга за свободата на медиците / Снимка: Sofia Photo Agency
Нито един български политик няма кой знае каква заслуга за освобождаването на българските медици от затвора в Либия – това мнение изразяват близо 50 на сто от участниците в проучване на АгенцияСкала”.

81% от анкетираните одобряват решението на държавния глава да помилва петте български медицински сестри и палестинския лекар с български паспорт Ашраф. В рамките на изследването са интервюирани 1018 лица. 19% от тях не са съгласни с решението на президента Георги Първанов.

Опасенията, че незабавното помилване на медиците може да доведе до напрежения в българо-либийските отношения, е основният аргумент на несъгласните с президентския указ. Такива опасения имат 43% от интервюираните в изследването, а сред тях недоволните от решението на президента са около една трета.

Президентът Георги Първанов е и най-често посочваният български политик на въпрос за това кой е допринесъл за освобождаването на медиците. 31% са посочили името на президента, 20% – на сегашния външен министър Ивайло Калфин, а 13% – на неговия предшественик Соломон Паси. Сравнително често се споменават и имената на последните двама премиери – Сергей Станишев (7%) и Симеон Сакскобургготски (5%). 61% от българите пък одобряват еднократна финансова помощ за медиците. Изследването е проведено в периода 6-9 август 2007 година. Обхваща пълнолетното население, живеещо в градове с над 20 000 души население. Методът на регистрация е чрез телефонно интервю.

Предвид използвания метод на регистрация и обстоятелството, че не са интервюирани хора, живеещи в малки населени места, данните не са представителни за цялото население на страната.