Започна пролетна акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, съобщи NOVA. Страната ни е на едно от последните места в Европа по този показател.

България е на опашката на Европа и в даряването на кръв
 
Броят на кръводарителите у нас е около 170 000, но те не са достатъчно. Нужни са поне още 10 000. За съжаление, хората,които дават частица от себе си, много рядко го правят за непознати. "Разчитаме на близки на пациенти. Всеки си мисли, че на него няма да му се случи нищо", коментира д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

Законови промени ще улеснят кръводаряването
 
Колко е важно доброволното кръводаряване разказва историята на млада майка, оцеляла благодарение на дарители. Признателността на Юлиана, че днес може да прегърне двете си деца, е към лекарите, които я спасяват.

Бизнесът с кръв продължава, въпреки че повече доброволци даряват

Всичко започнало с проблемна бременност, която нямало как да продължи. Медиците били принудени да отстранят матката. При операцията само за пет минути Юлиана загубила литър кръв и се наложило спешно кръвопреливане. "Живея втори живот и съм благодарна всеки ден", споделя майката.
 
nova.bg