Навършват се 16 години от смъртта на Ванга
Навършват се 16 години от смъртта на Ванга / снимка: БГНЕС, архив

На 11 август се навършват 16 години от смъртта на пророчицата Ванга.

Вангелия Пандева Гущерова, по-известна като петричката пророчица или баба Ванга, е родена през 1911 година в Струмица.

В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и „предписвала" на приятелите си разни "лечебни" треви. В родното си Ново село, на 12-годишна възраст Ванга изгубила зрението си след внезапна буря, при която силният вятър я "грабнал" и след като я търсили дълго време, я намерили в една нива, затрупана с камъни и пръст.

Постепенно започнали да й приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описала двора, в който тя била скрита. Ванга казала, че видяла всичко насън.

Баба Ванга става известна през годините на Втората световна война.

През последните години от живота си тя инвестира в построяването на параклиса "Св. Петка Българска" в местността Рупите, Петричко. Проектът и изографисването, което все още не е завършено, са дело на Светлин Русев.

Поради неканоничност, параклисът не е осветен от Българската православна църква, затова за него се говори просто като за "храм", без да се уточнява на коя религия.

Пророчицата Ванга умира на 11 август 1996 г. Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата "Курск" и атентатите от 11 септември.

На 5 май 2008 г. в дома на Ванга в Петрич беше открит музей, посветен на нея. Така се изпълни нейната воля, отразена в завещание от 1984 година, открито след кончината й през 1996 година.

Около 3000 са запазените лични вещи на ясновидката. Сред тях са снимки, дрехи, подаръци от хора, на които е помагала, документи, предмети, служили й приживе.