Над 350 българи представят своето фолклорно наследство на фестивал в София
Над 350 българи представят своето фолклорно наследство на фестивал в София / netinfo

В Деня на Независимостта - 22.09.2007 г., ще бъде проведен мащабен фестивал „Живо наследство”. Той е първият по рода си у нас, който събира на едно място граждански инициативи от различни населени места в България с бизнеса и неправителствени организации. Те са се обединили около идеята да опазят родните традиции и да ги представят на публиката в София. Фестивалът има и за цел да съхрани и предаде фолклорното ни и нематериално наследство на идните поколения. Организаторите - „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), канят жителите и гостите на столицата от 12.00 до 21.00 часа в Южен парк - трета част, на голямата поляна при сцената. Там те ще могат да се запознаят с фолклорното ни богатство и да станат част от различните инициативи за неговото съхранение и разпространение.

В рамките на фестивала над 350 души от различни възрасти и етноси от общо 16 български градове и села ще представят възродени местни обичаи и занаяти, останали по нашите земи от векове. На голяма сцена ще бъдат показани различни музикални и танцови фолклорни изпълнения и театрални постановки. Около нея, в специални шатри, всеки желаещ посетител ще има възможността да разгледа, научи повече или сам да направи кукла от слама, обредни хлябове и много други символи, които съхраняват националната идентичност и историческа памет на българския народ.

Фестивалът ще бъде официално открит в 12.00 часа от г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” и представители на организаторите. Ще присъства и актьорът Георги Калоянчев, който ще получи специален подарък - кукла на Бай Ганьо, от жители на Нова Загора.

Фестивалът се организира с подкрепата на Столична община. Партньорите по проекта „Печелиш и помагаш” - „Еврофутбол” и ФРГИ, както и всички участници, целят да запознаят поколенията с фолклорното наследство по нашите земи и да съживят духа на отминали и изчезващи традиции. Фестивалът е уникален по рода си освен с посланието, което носи и предава и със заряда и ентусиазма на участниците.