На 30 май потегля походът „По стъпките на четата на Таньо Войвода”

На 30 май потегля походът „По стъпките на четата на Таньо Войвода”
На 30 май потегля походът „По стъпките на четата на Таньо Войвода” / netinfo

На 30 май 2014 г. от Тутракан потегля 29-ят традиционен национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода", който тази година ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова.

За 4 дни походниците ще извървят 220-те километра от бойния път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието, като ще минат през 28 населени места на общините Тутракан, Исперих, Разград, Ветово, Цар Калоян и Попово.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев), преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети - последен отблясък от пожарите на Априлското въстание - имат обща цел и сходна съдба.

Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Организиран с активното участие на тези общини и на музеите в тях и със съдействието на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната, походът от десет години е с национален статут. Преди него пък всяка година се провежда национален ученически конкурс за есе, стихотворение, мултимедия и рисунка, свързани с личността и делото на Таньо войвода и неговата чета.

Тази година в редиците на похода по целия му маршрут ще са 389 ученици и учители. Както винаги, отделно в похода и в проявите в отделните селища ще се включат хиляди граждани, както и потомци на войводата и четниците. На 1 и 2 юни в проявите на похода в Попово тази година ще се включи лично вицепрезидентът Маргарита Попова.

Както всяка година, походът ще има и богата съпътстваща културна програма. На 29 май в Тутракан в сградата на Ритуалния дом ще бъде открита новата Художествена галерия в града. По време на откриването за първи път ще бъде представена новата книга на известният учен-балканист проф. Христо Матанов "В търсене на средновековното време".

В дните на похода книгата ще бъде представена и пред участниците и обществеността в Разград и Попово. Това ще направи известният историк и общественик акад. Георги Марков. На 1 юни в Попово в похода с концерт ще се включи и виртуозният музикант Теодосий Спасов, заедно със своята група, чийто гост ще е Иван Шопов, по-известен като DJ COOH или BALKANSKY.

Походът ще приключи на 2 юни по обед пред величествения паметник на войводата в местността Керчан баир до с. Априлово, Поповско.

На 30 май потегля походът По стъпките на четата на Таньо Войвода
netinfo

Кой е Таньо Войвода

Таньо Стоянов Куртев, наричан още Домусчиев, Уйгунсуза и Диарбекирски, е роден на 5 април 1846г. в град Сливен. Израства в заможно и многочислено семейство. Този свободолюбив младеж става член на основания от Левски революционен комитет през 1871г. в родния му град. Именно Левски го определя за апостол в Търговищко, Омурташко, Котленско и Добричко. Той го снабдява с пълномощно от 15 ноември 172г. Скоро обаче Таньо е арестуван и откаран в Цариград, а след това заточен в Диарбекир Възползвайки се от обстоятелство, че е калебент и може свободно да се движи в града, той избягва на 14 февруари 1875г. Добира се Цариград, а оттам с кораб - до Сулина и Браила. През август 1875 г.е извикан в Букурещ и определен за апостол в Сливенско. Стига до Варна, където го чакат поп Харитон и Стил войвода. През Тутраканско се прехвърлят в Олтеница и се срещат с Панайот Хитов.

По предложение на Никола Обретенов и Ботев, Таньо отвежда момците от Турну Магуреле в Олтеница, където застава начело на втората емигрантска чета със знаменосец Велко Дачев Тишев, писар Петър Иванов Русков и водачи на четата Стефан Заралията и Йовчо Кеяпенчев. Те преминават в България едновременно с Ботевата чета на 17 май 1876г. Шест часа преди Козлодуйския десант един каяк с 28 души акостира при с. Пожарево - Тутраканско. Съдбата на двете чети е сходна - първоначален ентусиазъм, момент на съмнения, лутане, сражения и разгром. Двамата войводи загиват, за да осветят два върха от историята на България - Околчица и Керчан баир.

Повече подробности за похода може да откриете ТУК

На 30 май потегля походът По стъпките на четата на Таньо Войвода
netinfo