На 30 май потегля походът „По стъпките на четата на Таньо Войвода”
На 30 май потегля походът „По стъпките на четата на Таньо Войвода” / netinfo

На 30 май 2014 г. от Тутракан потегля 29-ят традиционен национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода", който тази година ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова.

За 4 дни походниците ще извървят 220-те километра от бойния път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието, като ще минат през 28 населени места на общините Тутракан, Исперих, Разград, Ветово, Цар Калоян и Попово.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев), преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети - последен отблясък от пожарите на Априлското въстание - имат обща цел и сходна съдба.

Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Организиран с активното участие на тези общини и на музеите в тях и със съдействието на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната, походът от десет години е с национален статут. Преди него пък всяка година се провежда национален ученически конкурс за есе, стихотворение, мултимедия и рисунка, свързани с личността и делото на Таньо войвода и неговата чета.

Тази година в редиците на похода по целия му маршрут ще са 389 ученици и учители. Както винаги, отделно в похода и в проявите в отделните селища ще се включат хиляди граждани, както и потомци на войводата и четниците. На 1 и 2 юни в проявите на похода в Попово тази година ще се включи лично вицепрезидентът Маргарита Попова.

Както всяка година, походът ще има и богата съпътстваща културна програма. На 29 май в Тутракан в сградата на Ритуалния дом ще бъде открита новата Художествена галерия в града. По време на откриването за първи път ще бъде представена новата книга на известният учен-балканист проф. Христо Матанов "В търсене на средновековното време".

В дните на похода книгата ще бъде представена и пред участниците и обществеността в Разград и Попово. Това ще направи известният историк и общественик акад. Георги Марков. На 1 юни в Попово в похода с концерт ще се включи и виртуозният музикант Теодосий Спасов, заедно със своята група, чийто гост ще е Иван Шопов, по-известен като DJ COOH или BALKANSKY.

Походът ще приключи на 2 юни по обед пред величествения паметник на войводата в местността Керчан баир до с. Априлово, Поповско.

На 30 май потегля походът По стъпките на четата на Таньо Войвода
netinfo

Кой е Таньо Войвода

Таньо Стоянов Куртев, наричан още Домусчиев, Уйгунсуза и Диарбекирски, е роден на 5 април 1846г. в град Сливен. Израства в заможно и многочислено семейство. Този свободолюбив младеж става член на основания от Левски революционен комитет през 1871г. в родния му град. Именно Левски го определя за апостол в Търговищко, Омурташко, Котленско и Добричко. Той го снабдява с пълномощно от 15 ноември 172г. Скоро обаче Таньо е арестуван и откаран в Цариград, а след това заточен в Диарбекир Възползвайки се от обстоятелство, че е калебент и може свободно да се движи в града, той избягва на 14 февруари 1875г. Добира се Цариград, а оттам с кораб - до Сулина и Браила. През август 1875 г.е извикан в Букурещ и определен за апостол в Сливенско. Стига до Варна, където го чакат поп Харитон и Стил войвода. През Тутраканско се прехвърлят в Олтеница и се срещат с Панайот Хитов.

По предложение на Никола Обретенов и Ботев, Таньо отвежда момците от Турну Магуреле в Олтеница, където застава начело на втората емигрантска чета със знаменосец Велко Дачев Тишев, писар Петър Иванов Русков и водачи на четата Стефан Заралията и Йовчо Кеяпенчев. Те преминават в България едновременно с Ботевата чета на 17 май 1876г. Шест часа преди Козлодуйския десант един каяк с 28 души акостира при с. Пожарево - Тутраканско. Съдбата на двете чети е сходна - първоначален ентусиазъм, момент на съмнения, лутане, сражения и разгром. Двамата войводи загиват, за да осветят два върха от историята на България - Околчица и Керчан баир.

Повече подробности за похода може да откриете ТУК

На 30 май потегля походът По стъпките на четата на Таньо Войвода
netinfo