Ани Салич
Ани Салич / netinfo
Специално празнично студио ще отразява на живо тържествата от 6 български града
На 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост NOVA е подготвила специална празнична програма и ще отрази на живо тържествата от  6 български града.

Водещите Ани Цолова и Виктор Николаев и техните специални гости ще поставят началото на празничния ден в „Здравей, България”, където зрителите ще могат да проследят какъв е „Животът на думите”. В рубриката си „На твоя страна” репортерът на NOVA Георги Георгиев ще разкрие на зрителите как се раждат и кои са едни от най-новите и интересни думи в езика ни.

След това екипът на Новините на NOVA влиза в „Мисия образование”. Специалното празнично студио в ефира ще започне в 9:30 и ще продължи до 12:00 ч.. Ани Салич ще проследи честванията на живо от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София, а Николай Дойнов ще разказва за празника от центъра на Варна. На живо зрителите ще гледат и честванията в Бургас, Русе, Пловдив и Благоевград.

В ефира на NOVA ще видим едни от най-известните и обсъждани български творци, писатели и учители. Специален гост на Ани Салич пред Националната библиотека в София ще бъде министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както й бележитият български актьор, режисьор и драматург Камен Донев. Събеседници на Ники Дойнов във Варна ще бъдат актьорът Стоян Алексиев и един от най-популярните съвременни български автори – Ваня Щерева, както и изявени учители и ученици.

На 24 май, зрителите на NOVA ще разберат и коя е най-добрата библиотека в света. Ко-водещият на специалното празнично студио на NOVA Надежда Узунова ще покаже избрани откъси от най-новия си филм, посветен на четенето в Дания - страната с една от най-старите демократизирани образователни системи. Гости и събеседници на Надежда Узунова в студиото ще бъдат бившият заместник-министър на образованието и науката Деян Стаматов и учителят Емил Джасим.

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, зрителите на NOVA ще видят как се е променяло българското училище през годините и ще разберат „Колко е труден българският език” и то от чужденци, които изучават български.

Ексклузивно в ефира на NOVA световно известната оперна прима Соня Йончева отговаря на въпросите на Мариян Станков – Мон Дьо, а ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков” ще поздравят зрителите за празника с вълнуващо изпълнение на химна на българската просвета „Върви, народе възродени”.

Станете част от „Мисия образование” на Новините на NOVA и споделете един от най-значимите български празници с нас – на 24 май от 9:30 до 12:00 ч.