Много болести дебнат зад затлъстяването
Много болести дебнат зад затлъстяването / netinfo

Затлъстяването не е само естетически проблем. Има ли епидемия от затлъстяване при българите, каква опасност крие затлъстяването за нашето здраве, как да разберем дали страдаме от наднормено тегло и как да намалим излишните килограми, може да разберете от рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществявана съвместно с "Актавис". Отговорите на тези въпроси дава Петя Каменова, главен асистент към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Академик Иван Пенчев”.

Ние сме в разгара на лятото, разсъбличаме се масово, добре ли е тялото ни да подиша?

Да, разбира се, особено при тези високи температури.

Но показването на нашите тела има и някои недостатъци – закръглените ни коремчета. Да поговорим за затлъстяването, сериозен проблем ли е това за българите?

Затлъстяването е сериозен здравен проблем в световен мащаб. Още през 1997 година Световната здравна организация го обяви за най-значимия проблем за човешкото здраве. На лице е епидемия от затлъстяване. Непрекъснато нараства броят на хората в световен мащаб с наднормено тегло и затлъстяване. В настоящия етап се счита, че над един 1,1 млрд. хора по света са с наднормено тегло, а 318 млн. са със затлъстяване.

1 млрд. са с наднормено тегло и 300 млн. са със затлъстяване. Какво означава затлъстяване?

Затлъстяването е състояние, при което има натрупване на излишък от мастна тъкан в сравнение с активната телесна маса.

Човек трябва да е по-пълен с 10-15 кг от нормата?

Да, разбира се. Има различни начини да се определи мастната тъкан и начини да се определи дали човек има наднормено тегло или затлъстяване. Най-достъпният и общоприет показател за това е т.нар. индекс за телесна маса, който се изчислява много просто. Това става като се раздели теглото в килограми на височината на квадрат в метър. Например теглото е 60 кг, височината е 160 см – на квадрат се разделя 60 на 2,56 и се получава индексът на телесна маса.

Тогава, когато той е под 18,5 се говори за поднормено тегло. Нормалното тегло е индекс на телесната маса – между 18,5 и 24,9. Към това трябва да се стремим, ако искаме да сме здрави, ако искаме да изглеждаме добре не само през лятото, а въобще. Когато индексът на телесна маса е от 25 до 29,9 са говори за наднормено тегло. В тази зона ние можем да вземем мерки, да намалим излишните килограми с подходяща диета, с физическа активност или с други средства и да не допуснем затлъстяването да покори нашия организъм. За затлъстяване се говори, когато индексът на телесна маса е от 30 до 34,9. Това е първата степен. От 35 до 40 е втората степен и над 40 вече е високостепенното затлъстяване – трета степен.

Значи всеки един от нас в момента може да изчисли индекса си на затлъстяване? Първо трябва да знае колко е висок, да кажем аз съм 185 см, умножаваме височината си на квадрат и нашето тегло го делим на двойната си височина и си получаваме индекса. Отново да кажем колко е нормата?

Нормалното е между 18,5 и 24,9. От 25 до 30 е наднормено тегло.

Много хора си живеят с излишните килограми, не се притесняват, продължават да си хапват. Трябва ли теглото ни да ни „свети като светофар”, трябва ли да ни заведе при вас лекарите? 

Трябва, разбира се, защото затлъстяването, наднорменото тегло не е само естетически проблем. Безспорно човек с наднормено тегло не се чувства комфортно, това нарушава психичното му здраве. Ето вие казвате: „Сега е лято – по-разголени сме на плажа”. Трябва да изглеждаме добре, но не само естетичната страна на въпроса е важна. Важно е обстоятелството, че затлъстяването и наднорменото тегло провокира редица други болестни състояния и заболявания. Нещо повече то е причина за някои от тях, а други усложнява.

Кои са тези блести, които се появяват, ако сме над нормата? 

Затлъстяването е много важен сърдечно-метаболитен фактор, фактор, който увеличава риска от сърдечно-съдова болест. Нейните прояви са коронарна артериална болест, мозъчно-съдова болест, периферно-съдова болест. Затлъстяването е втората причина за внезапна сърдечна смърт. Затлъстяването значително увеличава риска от инфаркт на миокарда, от левокамерна хипертрофия, от артериална хипертония.

При затлъстяване се срещат много други заболявания и състояния. Аз бих казала, че хората със затлъстяване имат редица проблеми. Например от страна на гастроинтестиналния тракт, по-чести са панкритиките, мастната инфилтрация на черния дроб, т.нар. чернодробна стеатоза. По-често се срещат камъни в жлъчния мехур. От страна на белия дроб – поради високия стоеж на диафрагмата – по-затруднено дишане. По-пълните хора понякога се събуждат през нощта, т.нар. сънна апнея от чувство на задушаване, от страна на пикочно-половата система – задържане на урина. Много важно при жените е, че затлъстяването може да доведе до нередовен менструален цикъл, често съчетава с поликистозата на яйчниците, може да бъде причина за инфертилет – при мъжете за нарушение на половата функция.

Един много сериозен бич.

Да. По-тежко протича възстановяването след операция при затлъстяване. Затлъстяването поразява редица органи и системи, също така и ставите. Ако искаме да сме здрави, нямаме други заболявания трябва решително да се преборим с излишните килограми и то тогава, когато не е станало късно и, когато не се е развило високостепенното затлъстяване.