Мариета Николаева
Мариета Николаева / NOVA
Не пропускайте тази събота след централната емисия новини
Знаем ли с кого общуват децата ни в интернет? По последни данни само от началото на годината има драстичен и рекорден ръст от 100 процента на педофилските атаки в мрежата. В „Темата на NOVA” тази седмица разследващият журналист Мариета Николаева и операторът Йордан Илиев разкриват как действащ полицай събира данни за непълнолетни момичета, за да може да ги открива онлайн, а група деца успява да го изобличи. Момиче, станало жертва на други атаки, разказва как се е измъкнало от посегателствата.

Според експерти и психолози най-често дефицитът на внимание прави децата уязвими за педофилите. Но нито следенето, нито неглижирането от страна на родителите помагат в подобни случаи. А от Националния център за безопасен интернет отчитат, че напоследък педофилите стават особено агресивни и изобретателни, като все по-смело изнудват и манипулират подрастващите в мрежата.

Специално проучване, изготвено за NOVA, показва, че всеки ден 366 деца в европейски страни стават мишена за онлайн посегателства. Неофициално, обаче, те са в пъти повече, защото не всички споделят, когато някой прави опити за контакт с тях. Какво е решението и как да пазим децата си в мрежата?

Гледайте „Мишена: деца в мрежата” в „Темата на NOVA“ на 22 юни, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.