Министърът на културата гледа Тоска на Царевец
Министърът на културата гледа Тоска на Царевец / netinfo

Министърът на културата Петър Стоянович изгледа снощи във В. Търново оперния спектакъл „Тоска" от Пучини, с който бе открит летният фестивал на Царевец „Сцена на вековете". Той сподели, че е особено въодушевен, тъй като присъства за първи път на оперния фестивал, който се провежда под открито небе в историческата крепост.

Преди да се качи до Патриаршията, която служи за естествен декор на представленията, министърът разгледа Мултимедийния посетителски център във В. Търново, представящ пластични фигури на царе и боляри от Второто българско царство.

Като историк съм изключително впечатлен и смятам, че това е един прекрасен пример за културен туризъм, каза Стоянович. Пред журналисти министърът съобщи, че за тази години няма предвидени средства за реставрация и консервация на хълма Трапезица, но ще се мисли за финансиране през следващия бюджетен период.

В понеделник предстои актуализация на бюджета и по този повод ще разговарям с министър-председателя за допълнителни средства в областта културата, каза още Петър Стоянович. Много скоро Трапезица, църквата „Свети Георги" в Арбанаси и римският резерват Никополис ад Иструм ще бъдат прехвърлени за стопанисване на общината във В. Търново. Министърът на културата увери, че каквото зависи от неговото ведомство по процедурата, ще бъде направено в максимално кратък срок.

Министърът на културата гледа "Тоска" на Царевец
netinfo

Други новини от Велико Търново