Малко от бременните се изследват за редки болести в България
Малко от бременните се изследват за редки болести в България / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Малко от бременните се изследват за редки болести в България
24426
Малко от бременните се изследват за редки болести в България
  • Малко от бременните се изследват за редки болести в България

Около 1/3 от бременните жени в България си правят изследване, което да покаже дали детето им има рядко заболяване. Това съобщи пред Дарик шефът на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски. По думите му голяма част от жените не са информирани, че могат да си направят подобно изследване.

Децата, родени в последните 30 години, задължително са били изследвани за две редки заболявания. С апаратурата, закупена със средства от „Българската коледа" от следващата година всяко новородено ще бъде изследвано за 20 генетични заболявания. Шефът на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски разказва, че някои редки заболявания могат да бъдат лекувани, ако са открити в първите 20 дни от раждането на бебето. „Защото хванат ли се преди да се развият клиничните симптоми, те са напълно лечими заболявания", обясни той.

За това изследване майките няма да заплащат. Апаратът е в България от месец ноември, а цената му е около 620 000 лева. Според проф. Кременски много жени не са добре информирани за последствията от подобни заболявания. Още по време на бременността всяка майка може да си направи изследване, което да й покаже дали всичко е наред с плода. Едва 1/3 от бременните обаче се изследват за редки заболявания.

„Първо, защото не всички са информирани достатъчно, не всички ще поискат да направят това изследване и никога няма да има 100%. Това изследване не е задължително. 1/3 от жените в България ги изследваме тук с кръвна проба, за да можем да оценим какъв е риска при тази жена за най-честите хромозомни болести. Ако има заболяване семейството може да реши да прекъсне тази бременност. Защото при следваща бременност шанса да не се случи това събитие е над 98%", обясни още професорът.