Лекари в Софиямед спасиха живота на 33-годишна жена с гигантска аневризма
Лекари в Софиямед спасиха живота на 33-годишна жена с гигантска аневризма / netinfo

Над 15-часова рядко извършвана у нас операция осъществиха неврохирурзите в Университетска болница "Софиямед" и така спасиха живота на 33-годишна жена с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от огромна мозъчна аневризма.

Пациентката е приета в болницата в кома и с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризма с размер над 3 см (т.нар. гигантска аневризма), разположена непосредствено след влизането на сънната артерия в мозъка. След като лекарите я стабилизират взимат решението на извършването на т.нар. бързопоточен мозъчен байпас. Те установяват почти пълно запушване на двете сънни артерии кръвоснабдяващи мозъка, както и още две аневризми, разположени под черепната основа. Неврохирургзите взимат присадък от едната артерия на предмишницата на ръката, който се трансплантира в шията на болната, така че да свърже здрава артерия от шията с магистрален мозъчен съд.

"Единствената възможност, която стоеше пред нас беше промяна на мозъчния кръвоток и изолиране на аневризмите от кръвообръщението за превенция на последващи кръвоизливи. Така създадохме "нова сънна артерия" и извършихме т.нар. бързопоточен байпас. Променената артерия с аневризмите остана изолирана от кръвообръщението, а новият поток от кръв създаде изключителен комфорт на функцията на мозъка. Пациентката постепенно влезе в съзнание и след няколко дни подобри състоянието си", коментира д-р Емил Кръстев, началник Клиника по неврохирургия в "Софиямед".

Успехът след извършената операция според специалистът и колегите му е изумителен. В страната ни такива операции не се правят.

"Имахме смелостта да извършим тази операция, тъй като в болницата натрупахме значителен опит в подобни интервенции на базата на дългогодишно обучение в Европа", коментира д-р Кръстев.