Културна автономия за българите в Украйна
Културна автономия за българите в Украйна / Дарик архив
Културна автономия за българите в Украйна
87200
Културна автономия за българите в Украйна
Културна автономия за българите в Украйна
  • Културна автономия за българите в Украйна
  • Културна автономия за българите в Украйна

На българите в Украйна да бъде предоставена национално-културна автономия. Това предлага  депутатът от партия „Възраждане" в украинския парламент Антон Киссе.

Идеята е в районите с компактно българско население българският език да бъде включен като основен учебен предмет. При автономия организациите, които съхраняват българската култура ще получават от Украйна държавна подкрепа и финансиране.

По този начин според Антон Киссе ще бъдат спасени от закриване Българският дом на културата в Киев, библиотеките, читалищата и българските просветни дружества.

Проектозаконът ще бъде внесен от депутати от различни партии, които защитават интересите на различни народности в Украйна.

Вестник на българи в Украйна получи награда за принос

Предложението е не за териториална, а за национално-културна автономия, заяви пред „Дарик" украинският депутат Антон Киссе, който е и председател на Асоциацията на българите в Украйна.

„Главната ни задача е да съхраним езика, обичаите", коментира той.

Ако бъде призната културна автономия, в училище ще може да се изучават български език и история на България като основни предмети, а не факултативно,  посочи Антон Киссе и допълни. „Развитие и подкрепа на културата - на художници и ансамбли, откриване на музеи, на исторически композиции".

Предложението за културна автономия на малките народи в Украйна ще бъде внесено за раглеждане в парламента през юли от депутати от различни партии, които защитават интересите на различни народности в страната.

По официални данни в Украйна живеят 204 хиляди българи, като само в Едеска област те са 164 хиляди. Според Антон Киссе реално българите са два пъти повече от това, което статистиката отчита.