Елвис Пресли е известен в целия свят като Краля на рокендрола. Той почина на 16 август 1977 г. в имението си Грейсленд в град Мемфис, щата Тенеси на 42-годишна възраст. Но дори и днес се радва на огромна популярност, а туристите продължават да посещават Грейсленд.

"Преди Елвис нямаше нищо", казва Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определя музиката му като "прошепната мечта в ухото на публиката".

Кралят на рока Елвис Пресли трябваше да навърши 81 г. (аудио)

Елвис Арън Пресли е роден на 8 януари 1935 година в Тупело, щата Мисисипи.

Той получава първата си китара като подарък за 11-тия си рожден ден, а първите му успехи дошли няколко години по-късно, когато спечелил конкурс за таланти в училище. След като завършва през 1953-та година започва да търси работа, а в същото време преследва и мечтите си за музикална кариера. Същата година влиза в Сън Студио с 4 долара в джоба, с които записва 2 демо песни. Точно тогава е забелязан от сoбственика на студиото - Сам Филипс, с чиято помощ в началото на следващата година Елвис записва още две песни, но за съжаление нищо не излязло от тях. Не след дълго се проваля и на кастинг за квартета "Songfellows", казват, че не умее да пее.

Продават на търг китарата на Елвис Пресли

Безработният 21 годишен мечтател успял да намери работа като тираджия. Същата година се явява и на кастинг при Еди Бонд, който го отхвърля, като му казва, че е по-добре да се съсредоточи върху карането на камиона, защото никога няма да се реализира като певец.

Елвис обаче не се отказал и не спрял да записва. Песен на Елвис е излъчена за пръв път по мемфиската радиостанция WHBQ на 19 юли 1954 г. Сингълът се казва "That's All Right"/ "Blue Moon of Kentucky" и само седмица след излъчването си получава 6000 предварителни поръчки.

По време на кариерата си Елвис е продал над 1 милиард албума - повече от който и да е музикант в историята. Той е участвал в 31 игрални и в 2 документални филма. Нито един от тях не е бил номиниран за Оскар.

Елвис има 14 номинации и 3 награди Грами.

Кралят на рока умира на 16 август 1977 година. Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на съвременна Америка.

Всеки август, фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка. Имението на Краля на рока е и най-известната сграда след Белия дом.