Кирил Вълчев показва децата на Сахел във фотоизложба
Кирил Вълчев показва децата на Сахел във фотоизложба / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Децата на Сахел (на снимки) в центъра на София
54026
Децата на Сахел (на снимки) в центъра на София
  • Децата на Сахел (на снимки) в центъра на София

В Деня на детето водещият на предаването „Седмицата" по Дарик радио Кирил Вълчев откри своята първа фотографска изложба, наречена "Децата на Сахел". Във фоайето на театър "София" той подреди повече от 40 снимки, правени в Нигер и Чад, показващи ужаса, който преживяват народите на тези две държави следствие на сушата и глада там. На фотосите са запечатани основно лицата и телата на недохранени африкански деца.

В Нигер и Чар Кирил Вълчев попада през януари като част от групата чуждестранни журналисти, отразяващи посещението на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Българката, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи беше сред специалните гости на откриването на експозицията. На него присъстваха още столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Дарик Радосвет Радев.

Според последните данни потърпевши от сушата и глада в Нигер и Чад са 14 милиона души. Застрашените деца са поне 4 милиона. Чрез финансовата си помощ Европейският съюз успява да спаси едва 400 000 от тях.

Кирил Вълчев показва децата на Сахел във фотоизложба
netinfo

На откриването на изложбата на Кирил Вълчев еврокомисарят Кристалина Георгиева си спомни за ужасяващата тишина в една от болниците в Нигер, която е посетила. Тя каза: "Нищо по-оглушително няма от звука на тази тишина в стая, пълна с дечица. Защото те, милите, нямат сила нито да се смеят, нито да играят. Даже нямат сила да заплачат. Да ви кажа, срамота е в 21-ви век дечица да умират от глад, където и да е".

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели: "Разгледах изложбата внимателно. Фактите са потресаващи. Но това е предизвикателството пред нас - да решаваме проблемите заедно. Ние не сме затворени за света. Ние имаме нужда да отворим града си, държавата, и най-вече да отворим сърцата си извън нашия двор, извън нашата къща, за да можем да сме съпричастни с всичко, което се случва".

Кирил Вълчев показва децата на Сахел във фотоизложба
netinfo

Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев пък призна: "В началото на проекта, когато Киро дойде и предложи това нещо, ние, българските медии, малко бяхме полудели и не виждахме нищо по-далеч от границите на България. В интерес на истината това, което той ми обясни преди това, няма нищо общо с това, което се вижда. Анонсът е бил жертва на общата култура. Това, което виждаме ни прави съпричастни с нещо, което наистина съществува".

Кирил Вълчев показва децата на Сахел във фотоизложба
netinfo

За смисъла да покаже гладуващите деца в Нигер и Чар авторът на фотоизложбата Кирил Вълчев каза: "Трябва да имаме реална самооценка за това, че имаме вода, храна, лекарства, училища. Че нашите деца имат много повече базови шансове да постигнат много в сравнение с общо взето три четвърти от останалия свят".

Кирил Вълчев показва децата на Сахел във фотоизложба
netinfo

Изложбата "Децата на Сахел" можете да разгледате до 10 юни. Когато времето позволява, паната със снимките ще бъдат подредени пред централния вход на театър "София", а когато вали, ще са във фоайето му.

Кирил Вълчев показва децата на Сахел във фотоизложба
netinfo