Каква опасност крие градската среда за кожата ни?
Каква опасност крие градската среда за кожата ни? / netinfo

Всичко за вашето здраве, компетентна консултация с най-добрите лекари на България. Това предлага рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществявана съвместно с "Актавис", в предаването на Дарик радио „Ники Кънчев Шоу”. Каква опасност крие за нашата кожа градската среда и какво трябва да знам преди да се юрнем към басейните – отговорите дава д-р Диди Серафимова, гл. асистент в катедра „Кожни болести” в Медицинския университет в София.

Каква опасност и какви плюсове носи градската среда за нашата кожа? Басейните са много дискутирана тема и заради инцидентите, които стават, и заради чистата или нечистата вода. Какво е твоето наблюдение на средата, в която „скачаме смело”?

Голяма част от хората, които не са на море, са на басейна. Съотнесено грижата, която трябва да са положили, е аналогична на тази, която имат в съзнанието си като необходима за пътуване на море. Коментирайки басейните трябва да имаме предвид, че редица от съставките, които се използват за почистване на водата, за хлориране на водата, най-общо казано за обеззаразяване на водата, могат да се отразят неблагоприятно на човешката кожа, така че аз не бих съветвала едно целодневно прекарване в басейна.

Едно дете, или по-скоро един тийнейджър, защото те са най-активни, колко време трябва да прекарва в басейна?

Най-рисковите часове между 11.00-15.00 часа трябва да бъдат избягвани. Водата създава една фалшива илюзия, че сме защитени. Прохладата на водата също създава една фалшива илюзия, че ние не сме на толкова горещо, така че да рискуваме много, но не бива да злоупотребяваме. Трябва да прекарваме време и на сянка, трябва кожата да бъде и добре почистена. По възможност, ако може, преди това да бъде подготвена с дозирано облъчване, да бъде третирана със съответни фотозащитни средства.

Да погледнем и към една мини тема – парковете и градините. Какво представляват те, грижат ли се достатъчно за тях общините или те пък не са развъдник на болести. Знаем колко е модерно, особено в западните страни, младите хора по време на обедните почивки отдъхват в най-близката градинка. Събличат се, лягат голи до кръста на тревата. Това в България, в Борисовата градина, ще ми коства ли нещо, ако се излегна?

Ако една градина е достатъчно добре поддържана, какъвто стремеж се наблюдава през последните години, ако тревата е окосена и не е оставена много висока, ако градината е опаразитени във време, в което това е трябвало да се прави, рисковете не са много големи, но посещението на такива места крие рискове като най-същественият от тях за последните години е развитието на лаймска болест, т.е ухапванията от кърлежи с всичките последици и възможности и неприятности от развитието на лаймска болест.

Има ли бум на кърлежите?

До преди години имаше. Проблемът е такъв, че ние никога не знаем дали кърлежът е причинител на лаймската болест. Излизаме от стереотипа, че всяка ухапване от кърлеж е опасно. Човек ако забележи кърлеж върху тялото си, задължително трябва да посети лекар, особено ако родителите установят наличието на кърлеж върху кожата на децата си. В тази връзка задължително е след всяка посещение, прекарване на децата по-дълго време в парка, вечер при къпане родителят да огледа кожата отгоре до долу в гънките, за да види има ли или не кърлеж и да вземе съответните мерки.

Нещо, което човек прави по два-три пъти на ден, това е взимането на душ. Какво би посъветвала хората да правят винаги. Чувам, че не би трябвало със сапун да си мием косата, чувам най-различни неща. Ти си дерматолог, кажи твоите съвети към слушателите на Дарик?

Изключително актуален въпрос заради това, защото почти всички ние лятото взимаме по един и повече душа. Почти всички от тях са със сапун. Искам да обърна внимание, че честото използване на класическите измивни средства – на сапуните, води до преизсушаване на кожата, което е свързано с нарушаване на най-външния й защитен слой и я прави много по-чувствителна, много по реактивна, и много по-рискова за редица други заболявания, дори инфекции. Тенденциите в поддържането на кожата в последните години са: измиването на кожата да се осъществява с емолиенти, измивни средства, които са без детергенти, деликатни почистващи средства, които съхраняват най-външния, т.н. водно-липиден слой на кожата, и съхраняват собствената ни защита. Въпреки всичко ние не съветваме дори тези средства да бъдат използвани безконтролно твърде често през деня. Ако човек е работил в среда, свързана със запрашители, замърсяване – да, но солите от потта могат спокойно да се отмият при по-интензивно изплакване, и не се налага всеки път да се използват измивни средства. След душа, докато кожата е още влажна, е хубаво да се използва средства, които спомагат за възстановяването на хидратацията и омазняването на кожата отвън. Редица кремове са такива – тоалетни млека, масла.

Диди, аз съм сигурен, че нашите приятели от "Актавис" имат специална серия емолиенти?

Ние бяхме изключително доволни и зарадвани миналата година, когато такава голяма уважаваща себе си сериозна фармацевтична фирма започна да промотира серия медицинска козметика за локална грижа на кожата, насочена към точно такъв тип кожа. Това е една достъпна козметика, изключително високо и добро ниво от медицинска гледна точка и което е много важно за нашето население, е по джоба на масовия потребител.