Инициатива, търсеща съвременната българка, роди книгата „Всичко е любов”
Инициатива, търсеща съвременната българка, роди книгата „Всичко е любов” / Sofia Photo Agency

Инициативата на „Зонта клуб” – София „Има и такива жени. Разкази за интересните и неизвестни съдби на жените, които познавате”, търсеща образа на съвременната българска жена, роди книгата „Всичко е любов”.

 

„Книгата съдържа искрени, сърдечни и откровени изповеди, които представляват своеобразен калейдоскоп на съвременното ни общество с много широк диапазон на проблематиката. Всяка една от тях разкрива частица от образа на съвременната българка и носи обобщение за женската съдба”, смятат организаторите.

 

Като своеобразна метафора на анализа и развитието на българката във времето е избрано и мястото за представяне на книгата – Националния антрополгичен музей, който на 21 март 2009 г. чества своята втора годишнина. Експозицията, на фона на данните за историческото и културното развитие и религиозните схващания през различните епохи, разказва за антропологичните типове на българското население.

 

Визуализирани са отделни образи от древността до наши дни чрез пластичната антропологична реконструкция на главата по черепа, които предоставят информация за пол, възраст, ръст, расова характеристика, видове заболявания и лечебни практики, ритуални действия и погребални практики, свързани с вярата на хората през съответния исторически период, допълват организаторите.

 

Професор Йордан Йорданов, автор на над 70 възстановки на образи, ще изнесе кратка лекция за антропологичните изследвания и нашето антропологично наследство, както и за възстановката на образа на Тракийската принцеса. 

 

Педставянето на книгата ще е в Националния антрополгичен музей на 24 март от 11:00 часа.