Има ли алтернативни решения за проблемите на децата в риск
Има ли алтернативни решения за проблемите на децата в риск / netinfo

След инцидента в неделя с малката Емилия от дома за сираци „Петко Славейков” в столицата социалните институции започнаха да се надпреварват в предлагането на решения за проблемите на децата в риск. И като че ли най-голямото предизвикателство е тези деца да бъдат поставени в среда, която да не провокира пориви към насилие и проституция.

Докато държавата и Столичната община търсят виновниците за допуснатото падане на дете от третия етаж на сградата на дома, неправителствените им партньори насочват вниманието към извеждането на децата в алтернативна на домовете семейна среда.

Според Нели Петрова от Института по социални дейности и практики освен на страдание децата в социалните институции са обречени и на липсващо внимание от страна на недостатъчния брой възпитатели към индивидуалните нужди на всяко дете от грижа и съчувствие. За осигуряването им работят специални екипи към Института по социални дейности и практики.

Недостатъчната грижа подтиква децата към рисково поведение, твърди Нели Петрова. Според нея държавата и общините трябва да забързат реформата в социалните институции, по посока на ликвидирането на така наречените домове за сираци.

Чуйте повече в репортажа на Елена Бейкова от „Дарик кафе”!