Европейска Нощ на учените се организира в седем града в България
Европейска Нощ на учените се организира в седем града в България / cнимкa: Sofia Photo Agency

Европейска Нощ на учените се организира днес в цяла Европа и в седем града в България. Това съобщиха пред журналисти организаторите на проявата у нас. Във всички страни от Евросъюза Нощта на учените е на една и съща дата. Проектът се финансира от Европейската комисия в рамките на подпрограмата "Хора" на Седмата рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие.

България ще участва в инициативата за трета поредна година с различни прояви в седем града – София, Варна, Стара Загора, Русе, Добрич, Сливен и Пловдив. През тази година акцентът е върху учените, работещи в сферата на биологията, химията и екологията.

Ключова част от проекта са четирите конкурса, организирани за младите хора в България – учени и студенти, за тяхното приобщаване към науката и за насърчаване на уменията и знанията им, съобщи Карина Ангелиева от клуб "Млади таланти". Конкурсите са за участие в изложбата "Да превърнем отпадъците в забавна и научна игра", фотоконкурс "Учените в действие", конкурс за разработка на статии, реферати и мултимедийни презентации "За устойчиво развитие - решаване на проблемите на деня чрез наука и иновации", както и журналистически конкурс за статия на тема "Върхови достижения на българските учени".

Центърът за аерокосмическо наблюдение на Министерството на извънредните ситуации /МИС/ ще участва в "Нощта на учените" в НДК. В Европейската нощ на учените физик-метеорологът Магда Божкова – младши експерт в Центъра за аерокосмическо наблюдение, ще представи дистанционните изследвания на Земята. Тя ще обясни и тяхното значение за мониторинг и за своевременна реакция при овладяването на бедствия и аварии.

Посетителите ще могат да научат как космическите "очи" откриват полски и горски пожари, атмосферно замърсяване, наводнения, топене на снежната покривка, определят температурата и замърсеността на акваторията на Черно море.

Крайната цел на проекта "Нощта на учените" е до 2010 г. Старият континент да се превърне в научна зона с най-конкурентната и динамична икономика, основана на знанията. (БТА)