Евреите отбелязват Празника на освобождението
Евреите отбелязват Празника на освобождението / Sofia Photo Agency, архив
Евреите отбелязват Празника на освобождението
62847
Евреите отбелязват Празника на освобождението
  • Евреите отбелязват Празника на освобождението

Евреите празнуват днес Песах или Празника на освобождението. Това е най-тържественият празник в еврейската религия, който отбелязва Изхода на евреите от Египет на 15-тия ден от месец Нисан.

Празникът продължава 8 дни за евреите в диаспората и 7 дни за евреите в Израел.

Песах символизира свободата, уважението към традициите, връзката между поколенията, почитта към родителите и миналото на еврейския народ.

Председателят на читалище "Емил Шекерджийски" в столицата Жозеф Коен обясни, че основната традиция на този празник е да се яде безквасен хляб.

„Притчита е, че когато побягват през нощта от Египет, за да се спасят, хората са нямали с какво да се прехранват. Кой каквото е успял да вземе от вкъщи и тръгват. По някое време в пустинята започват да умират от глад. Тогава се отправят молитви към Господа и о, чудо! От небето започва да пада т.нар. Манна Небесна - това са късове безквасен хляб. Това е тесто от вода и брашно, което те са го пекли на нажежени камъни. Това са парчета като питки, които са твърди. Това не е най-вкусният хляб, но е бил най-полезният тогава", разказа Коен.

Той обясни, че има много и интересни притчи за този празник, а храната е скромна.

„Притчите са много покрай този празник, но нещо, което е съществено, това е, че се приготвят твърдо сварени яйца. Това са яйца, които са варени цяла нощ на тих огън с кори лук вътре във водата, няколко капки мазнина. Това е невероятно вкусно. Празникът е великолепен! От този момент нататък евреите са свободни и вече не са били роби", допълни председателят на читалището.