Елена Иванова ще преподава в отворения клас, посветен на декора в киното
Елена Иванова ще преподава в отворения клас, посветен на декора в киното / netinfo
Известната художничка на декори и костюми Елена Иванова "ще преподава" в отворения клас, посветен на декора в киното – днес и утре в Народния театър "Иван Вазов".

Лектори ще бъдат и Патрик Сандрен от "Софилм" – френски продуцент, който от години работи в България, Шарл Тесон – критик, преподавател в Новата Сорбона, Дидие Наерт – сценограф и архитект, Жан-Пиер Бертоме – критик и университетски преподавател. Входът е безплатен. Това е шестият интерактивен колоквиум Париж/София по програмата "Киното – поглед към света" на Патрик Сандрен.

„Ще направим пътешествие из цялото световно кино от миналото до съвременността, за да проследим развитието на декора – от Жорж Мелиес, който изгражда първия филмов декор в собствения си двор, през голямата епоха на декорите в студио преди и след Втората световна война, 60-те години, когато киното излезе на улицата – най-вече заради липсата на пари, и се роди нов стил. Недостигът на средства е истинската причина за тази промяна, макар че бяха създадени различни теории”, отбелязва пред БТА Патрик Сандрен.

Той подчертава, че в отворените класове не става дума за обучение, а за размяна на мисли, идеи и опит между киномани и професионалисти. Основа на дискусиите са многобройни откъси от класически и съвременни филми.