/ БГНЕС, архив
В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще удостои военнослужещи с висше офицерско звание.
 
На 5 май на церемония от 16.00 ч. в Гербова зала на „Дондуков“2 държавният глава ще удостои генерал-лейтенант Андрей Боцев с висше офицерско звание „генерал“.
 
Президентът освобождава генерал-майор Димитър Илиев от  длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го назначава на длъжността заместник-началник на отбраната. Държавният глава ще го удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“.
 
Румен Радев освобождава бригаден генерал Иван Лалов от длъжността командир на 3-та авиационна база и го назначава на длъжността зам.-командващ на Съвместното командване на силите. На церемонията той ще бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.
 
С друг свой указ държавният глава освобождава бригаден генерал Иван Ортомаров от длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната,  назначава го на длъжността зам.-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го удостоява с висше офицерско звание „генерал-майор“.
 
Президентът назначава полковник Васил Лазаров на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, като го удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
 
Румен Радев назначава полковник Пламен Ангелов на длъжността директор на служба „Военна информация“, като го удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
 
С указ на държавния глава полковник Маргарит Михайлов е назначен на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната. В Гербова зала той ще бъде удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
 
Президентът ще удостои полковник Митко Григоров с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
 
Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев назначава капитан I ранг Георги Пенев на длъжността  заместник-командир на Военноморските сили, като го удостоява с  висше офицерско звание „флотилен адмирал“.
 
С друг свой указ Румен Радев назначава полковник Димитър Петров на длъжността командир на 3-та авиационна база и го удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
 
Държавният глава удостоява полковник Веселин Стоев - административен ръководител - военно-апелативен прокурор на Военно-апелативната прокуратура с висше офицерско звание „бригаден генерал“.