Държавен служител взема заплата, без да ходи на работа
Държавен служител взема заплата, без да ходи на работа / © Thinkstock/Getty Images

Петър Илиев е държавен служител, който получава заплата, без да ходи на работа. Той мисли да кандидатства в „Книга на Гинес", тъй като е уволняван 4 пъти, а три пъти е връщан на работа. Очаква да бъде възстановен и четвърти път.

По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус. Илиев е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавната агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията, съобщи bTV.

Кандидатите за държавни служители ще минават през два етапа на конкурс

В края на 2009 г. между Петър Илиев възниква конфликт между него и изпълнителния директор на агенцията Красимир Симонски. В последствие бил уволнен за конфликт на интереси. Инженерът атакува уволнението в съда. След като на две инстанции печели делото, бил възстановен на работа и същия ден - съкратен, с мотива, че е сменено името на неговата дирекция. Илиев обжалва и съкращението си в съда - пак е върнат на работа и пак съкратен.

През всички тези години държавата плаща обезщетение и разходи за съдебни разноски след всяко връщане на работа на Илиев. И така шест години и четири уволнения.