Да спасим чинарите на Силистра, общината ги сменя с фиданки
Да спасим чинарите на Силистра, общината ги сменя с фиданки / Дарик - Варна, архив

Проект за рехабилитация на една от централните улици в Силистра предвижда изсичането на над 80 чинара, на възраст между 50 и 60 години.

Хората в града обаче не са съгласни и вече има организирана подписка и петиция "Да спасим чинарите на Силистра" в защита на дърветата, група във Фейсбук, а освен това дърветата осъмнаха с мартеници и надписи - „Спаси ме". За броени дни подписката в защита на чинарите е събрала подкрепата на вече над 4000 души.

Аргументите на общината за изсичане на дърветата са, че корените на чинарите нарушават целостта на тротоарните площи, а височината им не е подходяща за градска среда. Прави ги неустойчиви при силен вятър. От общината уверяват, че в проекта е залегнало засаждането на над 3000 млади дървета и храсти. Проектът за основен ремонт на бул.„Симеон Велики" в Силистра е на стойност над 3 млн. лева и е част от инвестиционната програма на общината, съгласно интегрирания план за устойчиво градско развитие.

Вековният чинар в „Аспарухово" най-после в битка за „Дърво с корен"

Хората обаче са категорични, че ако се наложи, ще излязат на протест и ще направят жива верига, но няма да позволят старите дървета да бъдат премахнати.

„Дърветата са всъщност млади - посадени през 60-те години на ХХ в. - 60-70 годишни са, а знаем че този вид е дълголетник и живее векове - до 2 000 години. Дърветата са здрави и единственото от което се нуждаят е: разширяване на свободната зона около корените им, поддържане и редовно почистване на сухите клони. Това са изключително ценни дървесни видове, които не са опасни и при добро поддържане се запазват здрави и дълго време осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото, предпазват от силен снеговалеж през зимата", заявяват в мотивите си силистринчани.