доктор Скендер Сила
доктор Скендер Сила / NOVA
Темите и гостите в предаването "Плюс – Минус" веднага след Новините на NOVA в 16.00 ч.
Коронавирусът стигна и София, след като на извънреден брифинг снощи бяха потвърдени два нови случая на положителни проби на COVID-19, този път в столицата. Така случаите на коронавирус у нас стават общо 6, след първите 4-ри, регистрирани в градовете Габрово и Плевен. В България още на 26 февруари се сформира Национален оперативен щаб за коронавируса, като експертите от него препоръчаха мерки срещу разпространението на заразата. В края на миналата седмица решение на Министерски съвет на Република България, Министерството на здравеопазването и Министерството на културата отмени всички масови мероприятия на закрито на територията на страната. 

„България строго спазва препоръките на Световната здравна организация за борба с коронавируса“, заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) у нас д-р Скендер Сила в специално интервю за „Плюс – Минус“ по NOVA. Според него това дава възможност за контрол върху инфекцията и превенция на заразяването. Д-р Сила обръща особено внимание върху грижата за възрастните хора по време на борбата с този нов за човечеството вирус. СЗО препоръчва възрастните хора максимално да ограничат излизанията си и контактите с големи общности, понеже те са най-уязвими за коронавируса. Представителят на СЗО за България даде личен пример със своите родители, които живеят в Косово, и на които той е дал указания да не напускат дома си, освен при спешна необходимост.

Според д-р Скендер Сила здравите хора няма нужда да нося предпазни маски. Ползването на такива е задължително за болните, за да не разпространяват заразата.

Цялото интервю на Иво Тодоров с д-р Сила гледайте днес в „Плюс – Минус. Коментарът след новините“ от 16:10 ч. по NOVA.