Честваме 105 г. от Илинденско-Преображенското въстание
Честваме 105 г. от Илинденско-Преображенското въстание / netinfo

Илинденско-преображенското въстание е най-голямото в нашата история и неговите герои проливаха кръвта си не в името на прокламираната днес измислена македонска нация. Тези хора проливаха кръвта си за българското си име и за своята българска свобода. Те носеха на своите знамена не измислената сега звезда на Вергиния, която създава проблеми на Балканите, а носеха българския лъв, тъпчещ отоманския полумесец. Това каза при откриването на националния събор "Пирин пее 2008" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Тяхната саможертва ни задължава не само да им поднасяме цветя и венци, не само да си спомняме за тях, но да не забравяме, че в днешна Македония българинът продължава да бъде унижаван, мачкан и държан под робство от нови управници, този път не турски, но много по-лоши, които фалшифицират неговата история, опитват се да смачкат националното ни самочувствие и да го направят всякакъв, но само и само да не бъде българин", каза още Каракачанов.

ВМРО-БНД проведе традиционен събор-поклонение по случай 105-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.