/ netinfo
Проектът прилага единствения по рода си Модел за интегрирано развитие, разработен от фондация "Здраве и социално развитие"
Най-големият Център за интегрирани услуги и развитие в Централна и Източна Европа беше открит в София. Проектът прилага единствения по рода си Модел за интегрирано развитие – МИР, разработван и развит в продължение на 15 години от изследователи и специалисти на фондация "Здраве и социално развитие". Фондацията е един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА за 2015/2016 г., реализираща се съвместно с фондация "Промяната", част от Reach for Change. 

Центърът се намира на ул. "Суходолска" и ул. "Владимир Куртев" в кв. "Факултета" и е изграден по проект на фондация "Здраве и социално развитие", със съдействието на Столична община и  Министерството на труда и социалната политика. Финансиран е от датската фондация "ВЕЛУКС" с участието на "Софийска вода" и редица финансиращи организации и корпоративни дарители.

На официалната церемония по откриването присъстваха представители на Столичната община, министърът на образованието проф. Николай Денков, социалният министър Гълъб Донев, посланиците на Германия, Франция, Швейцария, Нидерландия, Дания, Швеция и още представители на Посланическата група за ромската интеграция; членове на фондация "ВЕЛУКС", представители на организации от неправителствения сектор, както и жители на квартала.
”Мога да кажа, че всички деца, които са участвали в програмата за ранно детско развитие, се справят изключително успешно по-нататък в образователната система”, разкри създателят на фондация "Здраве и социално развитие" Елена Кабакчиева.

”Подкрепяме проекта със знания умения, подход и медийна подкрепа от Нова Броудкастинг Груп”, сподели Юрий Вълковски, изпълнителен директор на фондация "Промяната".
"Успешната интеграция на младите хора от ромската общност има изключително важно значение. Нашият модел – МИР, цели да съдейства за едновременното разрешаване на двата основни проблема това да се случи ефективно – успешно образование и успешно включване в пазара на труда", казва създателят на фондация "Здраве и социално развитие" Елена Кабакчиева. "МИР е икономически ефективен и подходящ за прилагане на общинско ниво, като не дублира и не замества предприетите досега мерки, а спомага за рязко повишаване на тяхната ефективност", казва още тя. 

Моделът МИР се различава от стандартните подходи за интеграция на социално изолирани етнически общности, като залага не на социално подпомагане, а на развитие. Той представлява уникален подход за развитие на деца и младежи от уязвими общности, като съчетава компетентността на специалисти и хора от местната култура. Това е причината и центърът за интегрирано развитие да бъде изграден и да се работи в "квартала" – в конкретния случай в един от най-големите ромски квартали в столицата – Факултета.  По този начин ползите и успехът на участниците в проекта стават достояние на цялата общност, а това води до постепенна и естествена промяна в социалните навици и норми. 

Моделът МИР включва ранно детско развитие и изграждане на жизнени и социални умения за поемане на отговорност, опазване на здравето, повишаване на образованието с цел справяне с изискванията на образователната система и квалифицирано професионално развитие, изграждане на родителски умения и превенция на рискови ситуации. Основните целеви групи са бременни жени и майки на деца от 0-3 г., деца, които не посещават детска градина и техните родители, с които се цели развитие на познавателни, езикови и социални умения и фина моторика; деца между 6 и 12 години, при които чрез игри, движение и с подкрепа от родителите се работи върху изграждане и развитие на ключови социални умения и подрастващи 13-18 г., с които освен върху значими социални умения се работи и за избягване на рискови поведения, професионално ориентиране и програма за подкрепа към техните родители.