Цех за сечива от кремък от преди 7000 години откриха в разградско село
Цех за сечива от кремък от преди 7000 години откриха в разградско село / снимка: Dariknews.bg, Разград, Радка Минчева

Цех за изработка на сечива от кремък от късната каменно-медна епоха откриха в разградското село Каменово. Предполага се, че в периода 4500-4200 г. пр. Хр. оръдията на труда са се разпространявали на територията на цялата южна част на Балканския полуостров. В почти всички изследвани праисторически обекти в България голяма част от кремъчния материал е с произход от село Каменово.

Находките от кремъчен материал са намерени по време на археологически разкопки през последните два месеца. Те са финансирани от Регионалния исторически музей в Разград, ръководители на екипа са доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ-БАН и Димитър Чернаков от РИМ-Русе, а заместник-ръководител Дилен Дилов от РИМ-Разград. Местни хора са били ангажирани с разкопките.

Проучванията са извършвали в границите на съвременното населено място, зад читалището в Каменово. На 60 см дълбочина са открити: ядра за отцепване на кремъчни сечива, заготовки за сечива, готови сечива, продукти на дебитажа и др. Разкрита е и площадка, обмазана с глина, върху която се е осъществявал работният процес в производството на кремъчни оръдия на труда. Голяма част от кремъците първоначално са били нагрявани, след което посредством посредник са били отделяни от тях заготовки за различни по вид и предназначение сечива. Суровината е доставяна от кариери в съседните села Равно и Топчии. Предполага се, че производственият център е стартирал дейността си през ранната каменно-медна епоха в границите на селищната могила - 4800 г. пр. Хр., а по-късно се е разраснал. Първоначалното намерение на археолозите е било да изследват некропол.

През септември разкопките ще продължат с финансиране от Министерството на културата. Предвижда се зоната на проучването да се измести в двора на бившето училище, при строежа на което през 1910 г. са открити множество гробове с инвентар от късната каменно-медна епоха. Предстои да се изяснят зоните на разпространение на некропола, селището и производствения център, както и хронологическата и пространствена връзка помежду им.

Цех за сечива от кремък от преди 7000 години откриха в разградско село
netinfo