Българската Коледа събра близо 2,6 млн. лв.
Българската Коледа събра близо 2,6 млн. лв. / netinfo
"Българската Коледа" събра близо 2,6 млн. лв.
92141
"Българската Коледа" събра близо 2,6 млн. лв.
  • "Българската Коледа" събра близо 2,6 млн. лв.

Близо 2,6 млн. лв. събра настоящото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", съобщиха от президентството. Оттам уточниха, че набраната сума е най-висока за последните пет години. Кампанията се провежда за 14-и пореден път като тази зима тя е насочена в помощ на децата с тежки хронични заболявания. От иституцията отчитат, че се увеличава броят на индивидуалните дарители и тази година те са 2800 души. Представителите на бизнеса, пожелали да подпомогнат кампанията, са 430. Отчетени са и 782 хиляди sms-а и обаждания в подкрепа на инициативата, чиято единична стойност е 1 лв.

"Българската Коледа" събра над 2 милиона лева

В дарителската банкова сметка на кампанията към момента има 1,8 млн. лв., информира Мария Иванова от прессекретариата на държавния глава. Освен това са набрани 782 000 лв. от кратки съобщения и гласови обаждания. Очакваният бюджет на настоящото издание на кампанията е 2 млн. 590 хил. лв.

"Това, което показват нашите данни към момента е, че се увеличава броят на индивидуалните дарители. 2800 са индивидуалните дарители, които чрез банков превод, посттерминали или e-pay са допринесли тази година за кампанията "Българската Коледа". 430 са представителите на бизнеса, които са дарили в кампанията 2016-2017г. средства, за да подпомогнат децата с тежки хронични заболявания. Много деца, много училища се включиха и тази година. 95 училища от цялата страна със свои инициативи помогнаха да събираме пари за децата с тежки хронични заболявания. Много известни личности както знаете също са лица на "Българската Коледа" и активно помагаха през изминалите 5 години".

"Българската Коледа": Актьори, музиканти, спортисти в подкрепа на децата

Със средствата ще бъдат подпомогнати отделни деца и техните семейства. Предстои също така да се закупи и високотехнологична апаратура за университетски и областни болници. До момента в администрацията на Президентството са постъпили 170 заявления за подпомагане на деца. 20 пък са болниците, обърнали се за помощ към кампанията.