България помага на Пакистан
България помага на Пакистан / БЧК
България помага на Пакистан
32371
България помага на Пакистан
  • България помага на Пакистан

България ще се включи в подпомагането на засегнатите от наводненията в Пакистан. Българският червен кръст съвместно с Министерство на външните работи дадоха старта на благотворителна кампания за набиране на средства. Всеки, който желае да се включи в нея, може да изпрати sms на кратък номер 1255. Неговата цена е 1,20 лева с ДДС. По последни данни броят на загиналите в Пакистан след природните бедствия достигна близо 1800 души. Това са най-тежките наводнения в историята на страната, като до момента пострадалите са около 21 милиона души.

Българската държава се присъедини към набирането на финансова помощ за Пакистан след апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. В кампанията ще се включат 189 държави, като целта е да се съберат 56 милиона евро, обясни председателят на Българския червен кръст Христо Георгиев: „Само 2,5 милиона са пострадали деца, които нямат домове, които нямат медицинско обезпечение, които нямат храна и които чакат световната съпричастност".

Хората в Пакистан имат най-спешна нужда от специални таблетки за пречистване на водата, която в момента е замърсена, обясни министър Николай Младенов и допълни: „Пакистан е страна, която е далеч от България, за която може би в българското общество се знае много малко, но това не е причина да не обърнем внимание на трагедия, която засяга живота на над 20 милиона човека. Потапя фактически в момента територия почти с размерите на България. Призовавам всички да бъдат на висотата на предизвикателството, което е пред нас и да покажем, че България може да помага".

Посланикът на Пакистан в България Косар Асан Икбал, заяви че благодари на българския народ за помощта, която оказва на страната й: „Тази днешна инициатива ще бъде запомнена като символ на братство и олицетворение на приятелските отношения между народите на България и Пакистан".

Открита е и специална сметка, в която всеки желаещ може да дари пари. Първата преведена сума по нея беше в размер на 5000 лева, като дарението беше направено то Българския червен кръст.

Уникредит Булбанк
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
BIC: UNCRBGSF
Български Червен кръст /за пострадалите в Пакистан/