/ БГНЕС
Между 1200 и 1600 нови случаи на заболели от рак се регистрират всяка година. "Нашият екип от 130 души сме обгрижили 45 000 души за миналата година като 37 000 са прегледани, а 8000 са преминали курс по химиотерапия". Това каза управителят на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Борислав Димитров, предаде БГНЕС.

Той показа обновените коридори на лечебното заведение и закупената нова медицинска апаратура със средства на болницата пред заместник-кмета по транспорт Дончо Барбалов,

„През последните 4 години в лечебното заведение беше обновена апаратурата. Това включва новия компютърен томограф, който от тази година вече може да прави 32 среза, а не 16, както беше досега. Разполагаме с дигитален мамограф. Инвестирахме значителни средства в закупуването на техника за дозиране и приготвяне на лекарства. Това се осъществява с помощта на полуавтоматична система, като има бокс, в който това може да се извършва и ръчно“, разясни д-р Димитров.

Колко опасна е погрешната диагноза?

Паралелно с подмяната на техниката е направен и ремонт на сградния фонд за над 1 млн. лв. „Изцяло беше подновена дограмата, отоплителната и ВиК инсталациите и осветлението“, посочи още той.

Димитров акцентира на факта, че столичната община подкрепя усилията им да правят профилактични прегледи чрез програмата им за „Скрининг на рак на млечната жлеза, на онкологични заболявания и рак на простата, и подчерта, че изследванията и профилактиката при тях са безплатни и не са кампанийни, а ежедневни.

Учени откриха метод за защита на косата при химиотерапия

Тази неделя в Южния парк в рамките на маратона 5kmrun, специалист на болницата ще прави безплатни прегледи с мобилен апарат.
БГНЕС