Австрия конфискува родния дом на Хитлер в Браунау
Австрия конфискува родния дом на Хитлер в Браунау / Guliver/Getty Images

Правителството на Австрия реши да конфискува родната къща на Адолф Хитлер от частния й собственик, за да не позволи тя да се превърне в притегателен център за неонацисти, предаде ДПА.

Австрийските власти се опитваха от 1984 г. за изкупят имота в град Браунау близо до границата с Германия, но неговата собственичка отказваше да го продаде. Неонацисти редовно идваха в Браунау през последните години на поклонение пред дома на бившия нацистки диктатор на Германия.

Митовете, легендите и лъжите около Хитлер

Все още не е ясно как ще се използва занапред триетажната жълта къща. "Тъй като не може да бъде разрушена, тя ще бъде използвана за някаква образователна цел", каза вицеканцлерът и министър на икономиката Райнхолд Митерленер.

Вътрешният министър Волфганг Соботка искаше сградата да бъде разрушена, но тя е част от стария град в Браунау, който е защитен като историческо наследство.

Защо управлението по времето на Хитлер се нарича Третия райх?

Приетото днес решение подлежи на одобрение в парламента, където правителството има мнозинство и се очаква депутатите да го подкрепят.

Семейство Хитлер е наемало апартамент в сградата и е живяло там през първата година след раждането на Адолф Хитлер през 1889 година. Висш служител на нацистката партия я купил по време на Втората световна война и я превърнал в музей, отворен за посетители. След войната къщата бе върната на първоначалните й собственици.

НЛО и тайните проекти на Хитлер

Вътрешното министерство я бе наело и я използваше като работилница за хора с увреждания. Собственичката обаче отказваше да пригоди сградата за инвалиди и не успя да се споразумее с правителството за нейно ново предназначение или за продажба.

Източник: БТА