Антон Дончев с награда за принос към книжовната култура
Антон Дончев с награда за принос към книжовната култура / снимка: DarikNews.bg

Академик Антон Дончев е новият носител на Националната награда „Христо Данов", за принос към българската книжовна култура.

Ценното отличие му беше връчено лично от министъра на културата Петър Стоянович, на церемония в двора на къщата-музей „Христо Г. Данов" в Пловдив.

"Всяка епоха се нуждае от своя Галилей, който да повтаря: „Хора, помнете, че душата ръководи тялото! Тялото се върти около душата, а книгата е светлината за човешката душа!". В двора на тази къща, нека си спомним за човека, чието име носи тази награда. Защото преди 150 години, той избира да стане книжовник, макар че изборът му не е бил лек, а времето е било много по-страшно от нашето. И ако нямаше хора като него, сега щяхме да честваме гръцки, турски и какви ли не още писатели. Това, от което се нуждаем в момента и, слава Богу, го имаме, са хора като него, които да ни служат за пример", каза в словото си при получаване на наградата писателят Антон Дончев.

И за да докаже, че материалното трябва да отстъпи пред духовното, писателят обяви, че дарява паричната сума от наградата си за библиотеката в манастира в Бачково. „Давам сумата на библиотеката в манастира, с надеждата, че тя ще се превърне в книги, които да дават светлина на хората", каза Дончев.

И въпреки, че върху тазгодишните номинации се беше надвесила сянка на съмнение, носителите на наградата в различните категории бяха посрещнати с одобрение от присъстващите.

Румен Леонидов връчи наградата „Хр. Г. Данов" в категория „Електронно издание и нови технологии", която тази година отиде при audioknigi.bg.

В категория „Библиотеки и библиотечно дело" приза взе Росица Петрова. Георги Ангелов грабна отличието в категория "Представяне на българска книга" с предаването "Денят започва с култура" по БНТ, а книжарница "Алтера" взе наградата за книгоразпространение.

Нева Мичева беше отличена за преводите на Хелман "Стихотворенията на Сидни Уест", а наградата за хуманитаристика отиде при Александър Кьосев за "Караниците около четенето".

В категория "Изкуство на книгата", награда получи Антон Стайков за "Кратка история на българския комикс", която му беше връчена от миналогодишния носител, илюстратора Ясен Гюзелев.

В "Издание за деца" бяха отличени Ана Бодакова, Дара Варадинова, Десислава Димитрова, Зорница Христова и художничката Алена Маркова за "Вкусна география" на издателство "Точица".